Güney Sudan'da isyancılar ateşkesi ihlal etti

Güney Sudan'da Mayıs ayından beri devam eden ateşkes, isyancıların Pazar günü Nasir kasabasına yaptıkları saldırılarla ihlal edildi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "düşmanlıkları yeniden başlatacak saldırıdan”...

Google Haberlere Abone ol
Güney Sudan'da isyancılar ateşkesi ihlal etti

Güney Sudan'da Mayıs ayından beri devam eden ateşkes, isyancıların Pazar günü Nasir kasabasına yaptıkları saldırılarla ihlal edildi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "düşmanlıkları yeniden başlatacak saldırıdan” derin endişe duyduğunu söyledi.

Güney Sudan'da geçtiğimiz Aralık ayında Devlet Başkanı Salva Kiir'e eski yardımcısı Riek Machar darbe girişiminde bulunmuş; ancak başarılı olamamıştı. Aylar süren çatışmaların ardından hükümet ile isyancıların lideri Machar arasında ateşkes imzalanmıştı.

Eski kumanda merkezleri Nasir'i tekrar ele geçirmek isten isyancıların lideri Machar’a bağlı birlikler, hafta sonu büyük bir saldırı düzenledi. Hükümet güçleri, isyancıların kasabayı tekrar ele geçirdiği şeklindeki iddiaları yalanladı. İsyancıların sözcüsü Lul Kuang ise Nasir'in düşmesinin ardından, Poloich petrol yatakları ile Maban ve Malakal bölgelerindeki operasyonlara yoğunlaşacaklarını ifade etti.

Mayıs ayında Güney Sudan lideri Salva Kiir ve isyancıların lideri Riek Machar, Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) arabuluculuğunda, bölge liderlerinin de katılımıyla Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da bir araya gelmiş ve Ocak ayında alınan ateşkes şartlarına uyacaklarını söylemişlerdi. Zirvede 60 gün içinde geçici bir hükümet kurulması kararlaştırılmıştı.

Dünyanın en yeni ülkesi Güney Sudan'da patlak veren iç çatışmalarda binlerce insan hayatını kaybederken, yaklaşık bir milyon insan evlerinden oldu.

CİHAN

Yorumlar