Güney Sudan’da “beyaz ordu” korkusu

Birleşmiş Milletler (BM), Güney Sudan'da 'Beyaz Ordu' olarak bilinen isyancı lidere bağlı 25 bin gencin, Bor sokaklarında gövde gösterisinde bulunmasından endişe duyduğunu dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol
Güney Sudan’da “beyaz ordu” korkusu

Birleşmiş Milletler (BM), Güney Sudan'da 'Beyaz Ordu' olarak bilinen isyancı lidere bağlı 25 bin gencin, Bor sokaklarında gövde gösterisinde bulunmasından endişe duyduğunu dile getirdi. İki hafta önce darbe girişiminde bulunan eski Devlet Başkan Yardımcısı Riek Machar’dan emir alan gençlerin, hükümete karşı pala ve sopalarla yürümesi ülkede tansiyonu artırdı.

Böceklerden korunmak için derilerine sürdükleri beyaz küllerden dolayı 'Beyaz Ordu' ismi verilen grup, en son 2011 ve 2012’de boy göstermiş ve Murle etnik grunundan yüzlerce insanı katletmişti. Beyaz Ordu, 1991’de Bor Katliamı olarak tarihe geçen olayda da, en az 2 bin insanı öldürmüştü.

İKİNCİ BOR KATLİAMI KAPIDA MI?

Güney Sudan hükümetinden yapılan açıklamada, Beyaz Ordu’nun, ateşkese rağmen Machar’ın emriyle Bor’a doğru ilerlediği kaydedildi. Öte yandan, Güney Sudan ordusu halen Machar’ın kalesi olarak bilinen Bor’da kontrolü sağlamış durumda.

Başkent Juba’da Doğu Afrika liderlerinin arabuluculuğunda ateşkes görüşmeleri devam ederken, askeri eğitim almamış olan Beyaz Ordu mensubu 25 bin genç, Bor’da hükümeti protesto yürüyüşüne katılmıştı.

Güney Sudan’da Devlet Başkanı Salva Kiir, en güçlü kabile olan Dinka’lara, Riek Machar ise Nuer’lere bağlı. Machar’in Kiir’e karşı başarısız darbe girişiminden sonra ülkede devam eden kabile çatışmaları Ruanda’yı akıllara getirdi. Ülkede hükümetin tek taraflı ateşkesine rağmen Machar henüz barış masasına oturmadı. 2 haftadır devam eden çatışmalarda en az bin insan öldü; 120 bini aşkın sivil göçe zorlandı.

BM Güvenlik Konseyi, Salı günü aldığı kararla ülkedeki barış gücü sayısını 12 bin 500’e çıkardı.
CİHAN

Yorumlar