Güney Sudan: Ateşkese uyulmazsa vururuz

Başarırız darbe girişiminin ardından Doğu Afrika liderlerinin arabulucuğunda tek taraflı ateşkes ilan eden Güney Sudan hükümeti, isyancıların saldırılara devam etmesi durumunda vurulacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
Güney Sudan: Ateşkese uyulmazsa vururuz

Başarırız darbe girişiminin ardından Doğu Afrika liderlerinin arabulucuğunda tek taraflı ateşkes ilan eden Güney Sudan hükümeti, isyancıların saldırılara devam etmesi durumunda vurulacağını duyurdu. Devlet Başkanı Salva Kiir ayrıca, iç savaş başlatan eski yardımcısı Riek Machar’a, silahları susturduğu takdirde darbeye karıştığı için tutuklattığı 11 üst düzey politikacıyı serbest bırakma teklifinde bulundu.

Ateşkese soğukkanlı yaklaşan eski Devlet Başkan Yardımcısı Riek Machar, basına yaptığı açıklamada, “Güvenilir ve iyi düşünülmüş bir barış önerisini” ciddiye alacaklarını söyledi. Machar açıklamasında, “ Olayları gözlemleyecek bir mekanizma kurulmadığı takdirde, tek taraflı ateşkese güvenmemiz mümkün değil.” dedi.

Öte yandan Güney Sudan Enformasyon Bakanı Michael Makuei bu sabah yaptığı açıklamada, hükümet güçlerinin isyancıları Unity eyaletinin Mayom kasabasında çıkardığını, askerlerin Machar’ın kontrolünde kalan tek eyalet başkenti olan Bentiu’ya ise 90 kilometre mesafede olduğunu ifade etti. Makuei ayrıca, Machar’ın ateşkesi kabul etmemesi durumunda son kalesini de kaybedeceğini söyledi.

2011’de Sudan’dan bağımsızlığını kazanan Güney Sudan’da, 15 Aralık’ta patlak veren iç savaş kısa sürede 10 eyalete yayıldı. Çatışmalar Kiir’in bağlı olduğu Nuer ırkı ile, Machar’ın kabilesi Dinkalar arasında devam ediyor.

Fransa büyüklüğünde toprağa sahip olan dünyanın en yeni devleti Güney Sudan, Afrika’da Angola ve Nijerya’dan sonra en zengin petrol yataklarına sahip. Güney Sudan ayrıca, Sudan ile sınır tartışması ve petrol boru hattı ücreti konularında iki kere savaşın eşiğinden döndü.

Güney Sudan’daki çatışmalar devam ederken, BM Güvenlik Konseyi ülkedeki Barış Gücü’nü 6 bin askerle takviye etme kararı aldı.


CİHAN

Yorumlar