Güney Kore’ye başbakan dayanmıyor (Haber - Analiz)

Güney Kore’de son bir buçuk senede 4 kişi başbakanlık koltuğundan oldu.Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin geçen yıl şubat ayı sonu ile Devlet Başkanlık Sarayı Mavi Köşk’te göreve başlaması başbakanlık koltuğunda bir hareketlilik...

Google Haberlere Abone ol
Güney Kore’ye başbakan dayanmıyor (Haber - Analiz)

Güney Kore’de son bir buçuk senede 4 kişi başbakanlık koltuğundan oldu.

Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin geçen yıl şubat ayı sonu ile Devlet Başkanlık Sarayı Mavi Köşk’te göreve başlaması başbakanlık koltuğunda bir hareketlilik gözlendi. Park, ilk olarak başbakanlığa Kim Yong-joon’u aday göstermişti. Fakat Kim’in oğullarının karıştığı bazı yolsuzluk davalarının basına yansıması ile eleştirilerin odak noktasına oturmuştu. Normalde başbakanlığına kesin gözü ile bakılan Kim, başbakanlık koltuğuna oturmadan adaylıktan istifa etmişti.

Kim’in istifası ile Devlet Başkanı Park bu sefer başbakanlığa Jung Hong-won’u aday olarak gösterdi. Meclisteki soruşturmayı başarılı bir şekilde atlatan Jung, başbakan olarak göreve başlamıştı. Jung, performansı sayesinde bir çok kesim tarafından uzun soluklu bir başbakan olacağı düşünülüyordu. Fakat geçen ay batan yolcu gemisi ile her şey değişti.

Geminin arama kurtarma çalışmalarında yaşanan aksaklıklar çoğu lise öğrencisi olmak üzere 300’den fazla yolcunun hayatına mal olmuştu. Arama kurtarma çalışmalarının olduğu yeri ziyaret eden Jung’a gemideki yolcuların yakınları su şişesi dahi fırlatmıştı. Halkın tepkisinin her geçen artması ile Başbakan Jung, tüm sorumluluğu üzerine alarak istifa etmişti.

Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin istifayı kabul etmesi ile gözler yeni adaya çevrilmişti. Park, geçen hafta başbakanlığa emekli bir hakim olan Ahn Tae-hee’yi aday olarak gösterdi. Başbakan olacağına kesin gözü bakılan Ahn’ın son 5 ayda yaklaşık bir buçuk milyon dolar gelir ettiğinin ortaya çıkması her şeyi değiştirdi. Muhalefet kanadı, Ahn’ın emekli olduktan sonra işlettiği hukuk firması ile eski bağlantılarını kullanarak etik olmayan yollarla gelir elde ettiğini iddia etti. Ahn, tepkilerin büyümesi üzerine adaylıktan istifa ettiğini duyurdu.

CİHAN

Yorumlar