Güney Kore’de Türkiye’nin vakıf kültürü anlatıldı

Konusunda uzman birçok Koreli ve Türk akademisyen, iki ülke vakıf kültürünü anlatmak için başkent Seul’de bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Güney Kore’de Türkiye’nin vakıf kültürü anlatıldı

Konusunda uzman birçok Koreli ve Türk akademisyen, iki ülke vakıf kültürünü anlatmak için başkent Seul’de bir araya geldi.

Güney Kore’de faaliyet gösteren İstanbul Kültür Merkezi ve Kore Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği “Kore ve Türkiye’nin Vakıf Kültürünün Geçmişi ve Geleceği” adlı panele, Türkiye hakkında araştırma yapan birçok akademisyen ve gazeteci katıldı.

Açılışta konuşan İstanbul Kültür Merkezi Müdürü Hüseyin Yiğit, “Bu panel sayesinde farklı alanlarda uzman entelektüelleri bir araya getirerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi için bir fırsat yakalamaya çalıştık.” dedi.

Panelde moderatör olan Gangwon Üniversitesi Siyaset Bilimleri Profesörü Na Jeong-won, Türkiye’deki vakıf kültürünü Kore halkına örnek gösterdi. Türkiye’yi ziyaret ettiğinde gördüğü manzaradan çok etkilendiğini ifade eden Na, “Koreliler ile Türklerin birbirinden öğrenmesi gereken çok şey var. Ama bizim Türklerden öğrenmemiz gereken şeylerin başında bu vakıf kültürü geliyor.” şeklinde konuştu.

ABD’deki Niagara Üniversitesi’nden gelen Prof. Dr. Mustafa Gökçek ise konuşmasında vakıf kültürünün Türkiye tarihindeki yerinden bahsetti. Osmanlı döneminde vakıf kültürünün çok üst seviyelere taşındığına vurgu yapan Gökçek, göç eden kuşlar, sahipsiz hayvanlar için bile vakıfların var olduğuna değindi. Gökçek, “Her ne kadar vakıflar, Osmanlının son dönemlerine göre Cumhuriyet’in ilk zamanlarında gerileme gösterse de, günümüz toplumunda büyük roller oynamaktadır.” dedi.

Kore Vakfı’ndan Global Ağlar Bürosu Başkanı Rim Cheol-woo ise vakıf kültürünün Kore tarihindeki yerinden bahsetti. Özellikle sömürge döneminde meydana gelen vakıf sayılarındaki artışa dikkat çeken Rim, ekonominin gelişmesi ve büyük şirketlerin katılımları ile seküler manada vakıfların ortaya çıktığını ifade etti.





CİHAN

Yorumlar