Güney Kore Başkanı'ndan sürpriz karar

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye bugün sürpriz bir kararla yeni başbakan adayının ismini açıklayarak, istihbarat şefi ve ulusal güvenlik danışmanının istifalarını kabul etti.Park Geun-hye, daha önce Anayasa Mahkemesi’nde görevli...

Google Haberlere Abone ol
Güney Kore Başkanı'ndan sürpriz karar

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye bugün sürpriz bir kararla yeni başbakan adayının ismini açıklayarak, istihbarat şefi ve ulusal güvenlik danışmanının istifalarını kabul etti.

Park Geun-hye, daha önce Anayasa Mahkemesi’nde görevli olan Ahn Dai-hee’yi başbakan adaylığına teklif etti. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Min Kyung-wook basına yaptığı açıklamada, Park Geun-hye’nin “Sewol yolcu gemisi kazasıyla ortaya çıkan toplumdaki ve bürokrasideki problemleri ortadan kaldırmak ve ulusun yeniden kuruluşunu temin etmesi” için Ahn’ın adaylığını ileri sürdüğünü belirtti.

Öte yandan, Park Geun-hye, Ulusal İstihbarat Servisi Şefi Nam Jae-joon ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Kim Jang-soo’yun istifa dilekçelerini de kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine tesir ettiği gerekçesiyle sürekli muhalif partilerin eleştirilerine maruz kalan Nam Jae-joon, Park’ın en çok güvendiği isimlerden olduğu ve ona karşı istifa taleplerine uzun süredir karşı koyduğu kaydediliyor. Ancak, Sewol yolcu gemisinin batmasıyla, Nam Jae-joon’un kazada sorumluluğu üstüne almaması ve görevinin bir "kontrol kulesi" olmadığı gibi ifadeler kullanması toplum ve muhalif partilerin sert tepkiye sebep olmuştu.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Min, yeni başbakan adayı Ahn Dai-hee’nin bu göreve en uygun isim olduğunu ve meclis onayından sonra görevine başlayacağını belirterek, boşalan istihbarat şefi ile ulusal güvenlik danışmanı görevi için yeni adayların isimlerinin yakın zamanda açıklanacağını bildirdi.

CİHAN

Yorumlar