Güney Çin Denizi'ndeki gerginlik

Çin, Güney Çin Denizi konusunda anlaşmazlık yaşadığı ABD'ye baskı yapacak

Google Haberlere Abone ol
Güney Çin Denizi'ndeki gerginlik
Çin, Güney Çin Denizi'nde anlaşmazlık yaşadığı ABD'ye Çin-ABD Stratejik ve Ekonomik Diyalog Toplantısı'nda baskı yapacak.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Çin ve ABD arasında gerçekleşecek Çin-ABD Stratejik ve Ekonomik Diyalog Toplantısı kapsamında gelecek hafta Çin'e ziyarette bulunacak.​

China Daily gazetesi, Pekin'de düzenlenecek toplantıda Pekin yönetiminin, özellikle tartışmalı Güney Çin Denizi'nde askeri varlığını artırmakla suçladığı ABD'ye baskı yapacağını yazdı.
Her yıl tekrarlanan toplantı çerçevesinde Pekin yönetimi, Güney Çin Denizi sorununun yanı sıra bölgesel deniz güvenliği, Tayvan ve Kore Yarımadası nükleer meselesi gibi konularda taraflar arasındaki anlaşmazlıkları ilgili toplantının ana gündem maddeleri arasına taşıyacak.

Haberde, anlaşmazlığa konu olan alanlarda taraflar farklı amaçlar gütseler de hala ortak çıkarların bulunduğuna dikkat çekildi. Bu çerçevede, iki ülkenin, Güney Çin Denizi ya da Kore Yarımadası sorununda, bölgesel istikrarın sürdürülebilir bir durum alması için güvelik konusunda ortak görüşü paylaştığı da ifade edildi.

Çin, ABD ile Güney Çin Denizi'nde ulaşım özgürlüğü konusunda tartışma yaşarken, Pekin yönetimi, bölgede hak iddialarını güçlendirmek amacıyla yapay adacıklar yapmakla suçlanıyor.
İki hafta önce ABD'ye ait keşif uçağının, bölgede Çin savaş uçakları tarafından taciz edilmesi iki ülke arasında gerginlik oluşturmuştu.

Kuzey Kore'nin nükleer sorununda ise Pekin yönetimi, Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptırımlarına destek verse de bölgede olası konuşlanılacak ABD füze savunma sistemini bölge güvenliği için tehdit olarak gördüğünü belirtmişti.

Yorumlar