Güney Afrikalı gurbetçiler sandığı gitti

Güney Afrika'nın idari başkenti Pretoria'da yaşayan Türkler, cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullandı. 977 kayıtlı seçmenin olduğu ülkede, Cape Town ve Durban gibi uzak bölgelerden oy kullanmaya gelen az olurken, Gauteng eyaletinde yaşayan...

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrikalı gurbetçiler sandığı gitti

Güney Afrika'nın idari başkenti Pretoria'da yaşayan Türkler, cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullandı. 977 kayıtlı seçmenin olduğu ülkede, Cape Town ve Durban gibi uzak bölgelerden oy kullanmaya gelen az olurken, Gauteng eyaletinde yaşayan bir çok Türk oy kullandı.

Sadece Pazar günü oy kullanılan ülkede iki sandık kuruldu. Gurbetçiler, cep telefonlarını girişteki yetkiliye teslim ederek oylarını kullandı. Büyükelçilik dışında Güney Afrika polisinin önlem aldığı gözlendi.

Vatandaşlık görevini yerine getirmek için Pretoria'ya 275 kilometre uzaklıktaki Polokwane'den gelen Rıdvan Kutlu, Cihan Haber Ajansı'na şunları söyledi:

"Türkiye'den 10 bin kilometre uzaklıkta ilk defa oy kullanmak nasip oldu. Dün gece saat 22:00'de yola çıkıp gece Pretoria'ya geldim. Sabah da oyumu kullanıp akşam geri dönüyorum. Cape Town ve Durban gibi yerledeki insanlar gelemedi. Oralara sandık kurulsa iyi olurdu."

Türkiye'nin Pretoria Büyükelçisi Kaan Esener ise yurtdışında seçim sürecini Cihan'a şöyle anlattı:

"Bugün yurtdışında Cumhurbaşkanlığı için ilk defa seçim sandığı kurduk. Sabah 08:00'den beri insanlar oy kullanmak için geliyor. Bazen yoğunluk oluyor. Güney Afrika'da kayıtlı 977 seçmenimiz var. Hepsi gelebilecek mi bilemiyorum. Bazıları bin 500 kilometre uzaklıktaki Cape Town'da yaşıyor bir kısmı Durban'da. Durban'dan gelenler oldu oy kullanmak için. Mesafenin biraz etkileyeceğini düşünüyorum. Şu aşamada yapacağımız bir şey yok bu konuda. Alnımızın akıyla inşaallah oy verme işlemlerini tamamlıyoruz. Saat 5'e kadar sandıklar açık kalacak. Burda sayılmayıp direk Türkiye'ye gönderilecek. Yüksek Seçim Kurulu gerisini halledecek."

Pretoria'da büyükelçilik personeli ve Yüksek Seçim Kurulu yetkililerinin gözetiminde oy verme işlemi devam ediyor. CİHAN

Yorumlar