Güney Afrikalı gazeteci: Türkiye'deki yasaklar şok edici

Güney Afrika Primedia Yayın Grubu Haber Müdürü Yusuf Abramjee, Türkiye’de sosyal medya üzerinde uygulanan yasakları eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrikalı gazeteci: Türkiye'deki yasaklar şok edici

Güney Afrika Primedia Yayın Grubu Haber Müdürü Yusuf Abramjee, Türkiye’de sosyal medya üzerinde uygulanan yasakları eleştirdi. Türk hükümetine verdiği kararı gözden geçirme çağrısında bulunanan Afrikalı gazeteci, sansürün her türlüsüne karşı olduklarını belirtti.

Aynı zamanda Uluslararası Suç İhbar Hattı Başkan Yardımcısı ve Güney Afrika Telif Hakları Federasyon Başkanı olan Abramjee, Türk hükümetinin Twitter, YouTube gibi sosyal paylaşım sitelerini kapatma kararının sadece Güney Afrika’da değil, bütün dünyada şok etkisi yaptığını ifade etti. Modern çağda sosyal medyanın hayatın bir parçası olduğunu söyleyen Abramjee, Arap Baharı örneğini vererek, kalabalıkların sesinin artık baskı yoluyla kesilemeyeceğine dikkat çekti.

Johannesburg’da Cihan Haber Ajansı’na konuşan Yusuf Abramjee, “Sosyal medya artık çok güçlü ve kapatılamaz.” dedi. Bu platformlara erişimin engellenmesini “en sert dille kınıyoruz” diyen Abramjee, “Afrikalıları ve dünya insanlarını Türk halkına desteğe çağırıyoruz. Twitter yasaklandığında birçok insanın birkaç saat içinde Twitter’a katıldığını ve tweet atmaya başladığını gördük. Bu durum gösterdi ki insanları yasaklarla susturamazsın. Her türlü sansüre sonuna kadar karşıyız.” ifadelerini kullandı.

IRKÇI REJİME KARŞI SİLAHLARIMIZ VARDI, ŞİMDİ AKILLI TELEFONLARIMIZ

Sosyal medyanın Güney Afrika’da çok popüler olduğunu anlatan tecrübeli gazeteci, elinde tuttuğu akıllı telefonu göstererek, “Bu bizim silahımız. Apartayt (ırkçı) rejiminde, özgürlük savaşçıları olarak ellerimizde taşıdığımız silahlarımızın yerini şimdi telefonlarımız aldı. Tekrar ediyorum, bu tür yasaklar çok büyük zulümdür, çirkindir; bu yasak Türkiye hükümeti için büyük bir ayıptır." diye konuştu.

DEVLET BAŞKANI’NIN YOLSUZLUKLARINI SOSYAL MEDYADAN ELEŞTİRİYORUZ

Güney Afrika’da Mayıs ayında gerçekleşecek seçimler öncesi, Ombudsman (Güney Afrika Yolsuzluk Müfettişi) Thuli Madonsela’nın Devlet Başkanı Jacob Zuma ile ilgili sunduğu milyon dolarlık yolsuzluk raporunu hatırlatan Abramjee, sosyal medyanın ülkesinde hayati rol oynadığını söyledi.

Güney Afrikalı gazeteci gündeme gelen yolsuzluk iddiaları ile ilgili günlerdir özgürce görüşlerini paylaştıklarını kaydetti. Türkiye’dekine benzer bir yasakla karşılaşmadıkları için şanslı olduklarını ifade eden Abramjee, 20 yıllık genç bir demokrasiye sahip olduklarını belirtti. Abramjee, yolsuzlukların örtülemediği Güney Afrika'da, demokrasi yolunda kısa zamanda büyük başarılar kazanıldığını ifade etti.

Yusuf Abramjee, "Uluslararası Suç İhbar Hattı Başkanı olarak insanları, tanık oldukları suçları kurduğumuz özel hatlara cep telefonlarından anında bildirmeleri için motive ediyoruz.” dedi. Abramjee ayrıca yolsuzluk ve suça karşı sosyal medyanın gücünün sonuna kadar kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar