Güney Afrika’da yolsuzluk soruşturmasında eski bakanlar ifade veriyor

Güney Afrika’da 1999 yılında adı silah alımı konusunda milyarlarca dolarlık rüşvet iddialarına karışan dönemin Savunma Bakanı Mosiuoa Lekota ve Maliye Bakanı Trevor Manuel, “Seriti Soruşturma Komisyonu’na” ifade verdi. Lekota komisyona,...

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrika’da yolsuzluk soruşturmasında eski bakanlar ifade veriyor

Güney Afrika’da 1999 yılında adı silah alımı konusunda milyarlarca dolarlık rüşvet iddialarına karışan dönemin Savunma Bakanı Mosiuoa Lekota ve Maliye Bakanı Trevor Manuel, “Seriti Soruşturma Komisyonu’na” ifade verdi. Lekota komisyona, Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın da mahkemede hesap vermesi gerektiğini söyledi.

Hâlihazırda Halk Kongresi Partisi lideri olan Lekota, “Devlet Başkanı Jacob Zuma, iddia edilen suçlardan temize çıkmak istiyorsa mahkemeye çıkmalı.” dedi.

Güney Afrika hükümeti, orduyu yenilemek için 1999 yılında, “Stratejik Savunma Paketi” programı kapsamında, bazı Avrupa ülkelerinden yaklaşık 5 milyar dolarlık alım yapmıştı. Western Cape eyaleti başsavcısının soruşturmasıyla rakamların şişirildiği ve 1 milyar Rand’a yakın rüşvet alındığı iddia edilen yolsuzluğa, dönemin Devlet Başkanı Thabo Mbeki ve yardımcısı Jacob Zuma’nın da ismi karışmıştı. Zuma’nın Mali Danışmanı Schabir Shaik, 2001’de gizli belge bulundurmaktan tutuklanmış, 2005’te çıktığı mahkemede rüşvet ve diğer yolsuzluk suçlarından 15 yıla mahkum edilmişti.

Devlet Başkanı olduktan sonra 2011 yılında, bizzat Jacob Zuma tarafından görevlendirilen Seriti Komisyonu’na şu ana kadar ifade veren siyasiler arasında, eski Ticaret ve Endüstri Bakanı Alec Erwin ile eski İstihbarat Bakanı Ronnie Kasril de yer alıyor.

CİHAN

Yorumlar