Güney Afrika'da son 50 yılın en büyük maden krizi

Dünyanın önde gelen maden zengini ülkelerinden Güney Afrika, son yılların en büyük maden krizi ile karşı karşıya. Yaklaşık 5 aydır devam eden grevler nedeniyle, 2014’ün ilk çeyreğinde ülkede maden gelirlerinin yüzde 24,7 düştüğü...

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrika'da son 50 yılın en büyük maden krizi

Dünyanın önde gelen maden zengini ülkelerinden Güney Afrika, son yılların en büyük maden krizi ile karşı karşıya. Yaklaşık 5 aydır devam eden grevler nedeniyle, 2014’ün ilk çeyreğinde ülkede maden gelirlerinin yüzde 24,7 düştüğü rapor edildi.

Rakamın 1967’den bugüne en büyük düşüş olduğunun altı çiziliyor. İhracatın yaklaşık yüzde 70’inin madencilik olduğu ülkede ayrıca grevlerin etkisiyle, ekonominin yüzde 15’ini oluşturan üretim sektörünün yüzde 4,4 oranında gerilediği kaydedildi.

İŞ DÜNYASI GÜVEN ENDEKSİ 14 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Güney Afrika’da 20’inci haftaya giren maden grevlerinin, iş dünyası güven endeksini yüzde 3,7 düşürdüğü ifade edildi. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Odası (SACCI), güven endeksinin 2000 yılından beri ilk defa yüzde 90’ın altına indiğini duyurdu.

YABANCI GÜÇLERİN OYUNU

Güney Afrika’da iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi (ANC) Partisi Genel Sekreteri Gwede Mantashe aylardır devam eden grevlerin, ekonomiyi istikrarsızlaştırmak isteyen “yabancı beyaz yatırımcıların” oyunu olduğunu söyledi. Mantashe, yeni kurulan Ekonomik Özgürlük Savaşçıları Partisi’ni de işçileri kışkırtmakla suçladı.

Ülkeye milyarlarca dolar kaybettiren iş bırakma eylemlerinin arkasında, “ekonomik değil siyasi hesapların yattığını” iddia eden Mantashe öte yandan, “ekonomik darbe yapan yabancı güçler” hakkında detay vermedi.

HÜKÜMET GÖRÜŞMELERDEN ÇEKİLDİ

Güney Afrika’da yeni atanan Mineral Kaynaklar Bakanı Ngoako Ramatlhodi, hafta sonu yaptığı açıklamada, tarafların bugün anlaşamaması durumunda arabuluculuktan çekileceğini söylemişti. Bakan Ramatlhodi, “Bizim görevimiz tarafları nehrin kıyısında buluşturmak, su içirmek değil.” demişti.

70 BİN İŞÇİ GREVE DEVAM EDİYOR

Güney Afrika’da Maden İşçileri ve İnşaat Birliği Sendikası (AMCU) üyesi yaklaşık 70 bin madenci, dünya platin üretiminin yüzde 40’ını sağlayan Anglo American, Impala and Lonmin madenlerindeki grevlerine devam ediyor. Sıkı pazarlığıyla ve radikal söylemleri ile bilinen AMCU, en düşük maden işçisi için 12 bin 500 Rand (1175 Dolar) ücret için ısrar ediyor. Dev platin firmaları ise, 2017 yılına kadar istenen ücret artışının karşılanacağını, kısa vadede istenen iyileştirmenin ise gerçekleşemeyeceği konusunda ısrar ediyor.

Güney Afrika’da 2012 yılının Ağustos ayında, Marikana’daki Lonmin Madeni’nde yapılan iş bırakma eyleminde, 34 madenci polisin kurşunlarına hedef olarak can vermişti. Maden ülkesinde “Marikana Katliamı” olarak hafızalara kazınan olaydan sonra, sendikalar ve firmalar arasında tansiyon hiç düşmedi.

CİHAN

Yorumlar