Güney Afrika'da seçim sonrası olay

Güney Afrika Seçim Komisyonu'nun (IEC) resmi sonuçları açıklaması ile Johannesburg'da, yaklaşık 3 milyon siyahın yaşadığı Alexandra bölgesinde şiddet olayları patlak verdi. Polis sözcüsü Neville Malila, güvenlik güçlerinin protestocuları...

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrika'da seçim sonrası olay

Güney Afrika Seçim Komisyonu'nun (IEC) resmi sonuçları açıklaması ile Johannesburg'da, yaklaşık 3 milyon siyahın yaşadığı Alexandra bölgesinde şiddet olayları patlak verdi.

Polis sözcüsü Neville Malila, güvenlik güçlerinin protestocuları dağıtmak için plastik mermi kullandığını söyledi. Seçim sonuçlarına itiraz eden göstericiler, bölgedeki IEC merkezini ateşe verdi; polis 49 protestocuyu tutukladı.

Resmi açıklamalara göre, 5.genel seçimlerde iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC ) yüzde 62,16 oy alarak zaferin sahibi oldu. Ana muhalefet partisi Demokratik İttifak (DA) ise tahmin edildiği gibi yüzde 22,23 ile tekrar ikinci parti oldu.

ANC Gençlik Kolları'dan ihraç edilince, Ekonomik Özgürlük Savaşçıları'nı (EFF) kuran Julies Malema ise beklenenin üstünde yüzde 6,35 oy aldı. Seçimlere toplam 29 parti katılırken, diğer partilerin çoğu yüzde 1'in altında oy aldı.

ÖZGÜR NESİL SEÇİMLERE İLGİ GÖSTERMEDİ

Güney Afrika'da Nelson Mandela'dan sonra yapılan ve demokrasinin 20.yılına denk gelen tarihi seçimlerde, ırkçı rejim sonrası doğan ve “özgür nesil” olarak adlandırılan kuşağın sandığa ilgisi az oldu. Yaklaşık 600 bin gencin yüzde 30'u oy kullandı.

PARALI OTOYOL OY KAYBETTİRDİ

Güney Afrika'nın en büyük, Afrika'nın ise büyük ekonomilerinden olan Gauteng eyaletinde otoyolların ücretli hale getirilmesi, ANC'ye yaklaşık 12 puan oy kaybettirdi. 2012'de maden işçilerinin katliamı ve Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın yolsuzluk iddiaları da 2009'da yüzde 66 oy alan ANC'nin oylarını düşüren etkenlerden olarak gösteriliyor.

Güney Afrika'da hala işsizlik yüzde 20'nin üzerinde. Beyazlar ve siyahlar arasındaki ekonomik uçurum da diğer bir eleştiri konusu. Ülkede kişi başına düşen gelir 10 bin doların üzerinde iken, nüfusun yarısı günde 2 doların altında gelirle yaşıyor.

CİHAN

Yorumlar