Güney Afrika’da seçim öncesi maden krizi

Güney Afrika Maden ve İnşaat İşçileri Sendikası’ndan (AMCU) bugün yapılan açıklamada, 3 platin maden şirketinin önerdiği ücret artışının kabul edilmediği ve greve devam edileceği bildirildi. 4 aydır Anglo American, Lonmin ve Impala...

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrika’da seçim öncesi maden krizi

Güney Afrika Maden ve İnşaat İşçileri Sendikası’ndan (AMCU) bugün yapılan açıklamada, 3 platin maden şirketinin önerdiği ücret artışının kabul edilmediği ve greve devam edileceği bildirildi. 4 aydır Anglo American, Lonmin ve Impala gibi dünya devi firmalarda devam eden iş bırakma eylemleri, 7 Mayıs seçimleri öncesi ülke gündemine oturdu.

Dünyanın en büyük 3 maden firması, greve giden yaklaşık 70 bin madenciye yüzde 10 artış ile 2017’ye kadar en düşük ücreti 12 bin 500 Rand’a (1200 dolar) çıkarma teklifinde bulundu.

Önceleri ücretlerin en kısa zamanda 12 bin 500 Rand’a yükseltilmesini talep eden AMCU, daha sonra bu isteğini yumuşatarak maaş artışının 3-4 yılda gerçekleştirilebileceğinin sinyallerini vermişti.

Bugün basının karşısına çıkan AMCU Başkanı Joseph Mathunjwa, “Herhangi bir görüşme programımız yok.” diyerek, grevlerin devam edeceğini belirtti.

Aylardır süren grevler nedeniyle maden işçileri toplam 698 milyon dolar kaybederken, firmaların zararı ise 16,4 milyar Rand’ı buldu.

2012 Ağustos’unda Lonmin firmasına ait madende yaşanan illegal grevde, polisin ateş açması sonucu 34 kişi hayatını kaybetmiş, 78 kişi yaralanmıştı.

CİHAN

Yorumlar