Güney Afrika’da oyların yüzde 95’i sayıldı: İktidar 4 puan kaybetti

Güney Afrika’da Çarşamba günü yapılan genel seçimlerde oyların yüzde 95’i sayıldı. İktidardaki Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) şu andaki oyu yüzde 62,5 olarak açıklandı.Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın ikinci dönem de koltuğa oturması...

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrika’da oyların yüzde 95’i sayıldı: İktidar 4 puan kaybetti

Güney Afrika’da Çarşamba günü yapılan genel seçimlerde oyların yüzde 95’i sayıldı. İktidardaki Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) şu andaki oyu yüzde 62,5 olarak açıklandı.

Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın ikinci dönem de koltuğa oturması kesinleşirken, ANC’nin geçen seçimlere göre 4 puan kaybetmesi iktidar tarafını üzdü. 2009’da yüzde 16 oy olan ana muhalefet partisi Demokratik İttifak (DA), oylarını yüzde 22’ye çıkarırken, yeni kurulan Ekonomik Özgürlük Şavaşçıları (EFF) ise beklentilerin çok üstünde yüzde 6,1 oy aldı.

Devlet Başkanı Zuma’nın ortaya çıkan 23 milyon dolarlık yolsuzluk iddiaları ve ükedeki yüksek işşizlik oranı gibi faktörler, ismi Nelson Mandela ile özdeşleşen 102 yıllık ANC’ye oy kaybettirdi.

Güney Afrika demokrasinini 20. yılına denk gelen ve ilk defa “özgür nesilin” oy kullandığı seçimler, bugün geç saatlerde sonuçlanacak.

Güney Afrika'daki 5. genel seçimler, 400 kişilik ulusal meclisi ve eyalet meclislerini belirleyecek. Devlet Başkanı'nı ise milletvekileri seçecek.

“OYUNU YAK" KAMPANYASI 230 BİN OYA MAL OLDU

Güney Afrika’da eski bakanların “oy kullanma” kampanyası sonucunu verdi. Yüksek Seçim Kurulu (IEC), 234 bin seçmenin oyunu bilerek geçersiz yaptığını bildirdi.

Eski İstahbarat Başkanı Ronnie Kasrils ile Sağlık Bakan Yardımcısı Nozizwe Madlala-Routledge bir dönem üyesi oldukları iktidardaki ANC'ye “ders vermek” için, halkı “oyunu yakmaya” çağırdı. IEC, Zuma’nın eyaleti olan KwaZulu-Natal’da 47 bin 500 oyun, Gauteng’de 34 bin 200, Doğu Cape’de ise 31 bin 700 oyun kampanyanın sonucu olarak, boşa harcandığını açıkladı.

ANC’nin politikalarına karşı olan güçlü bakanların kampanyası ile diğer eyalatlerlerde de yaklaşık 20’şer bin oyun çöpe gittiği belirtildi. "Oyunu yak, ya da kullanma" anlamına gelen kampanyaya iktidar partisi çok sert tepki göstermiş ve karşı bir kampanya ile halkı oy vermeye teşvik etmişti. Öte yandan bazı uzmanlar, 2009 seçimlerinde de 239 bin oyun geçersiz sayıldığını, bütün geçersiz oyları kampanyaya bağlamamak gerektiğini ifade etti.

Eski bakanlar kampanyanın amacının, “ülkeyi 20 yıldır tek başına yöneten ANC’nin oylarını düşürerek, ülkede demokrasiyi güçlendirmek” sözleri ile savunmuşlardı.

CİHAN

Yorumlar