Güney Afrika’da milyonlar halen oy için sırada

Güney Afrika’da oy verme işlemi geç başlayınca ülkenin bir çok yerinde halen milyonlar ‘oy’ kullanamadı. Bazı bölgelerdeki protestolar ve kavgaların da seçmenleri engellediği belirtiliyor. TSİ 22.00’ye kadar devam edecek oy verme işleminde...

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrika’da milyonlar halen oy için sırada

Güney Afrika’da oy verme işlemi geç başlayınca ülkenin bir çok yerinde halen milyonlar ‘oy’ kullanamadı. Bazı bölgelerdeki protestolar ve kavgaların da seçmenleri engellediği belirtiliyor. TSİ 22.00’ye kadar devam edecek oy verme işleminde şu ana kadar büyük çapta olay yaşanmadı.

Uluslararası gözlemciler, 2012 yılında 34 madencinin katledildiği Rustenburg şehrinde de insanların olaysız şekilde sandığa gitmeye devam ettiğini bildirdi. Yüksek Seçim Kurulu da küçük çapta bazı olayların haricinde güvenlik sorunu olmadığını duyurdu.

‘ÖZGÜR NESİL’ İLK DEFA SANDIKTA

1994’e kadar siyahların seçme-seçilme haklarının olmadığı, beyaz azınlığın yönetimine dayanan dünyanın en şiddetli ırkçı (apartayt) rejiminin yaşandığı ülkede, demokraside doğan gençler ilk defa sandığa gitti. Hayatında ilk defa oy kullanan 21 yaşındaki Naledi Nkosi Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “ İşsiz bir bir genç olarak oyumu verdim ve ne olacağını göreceğim, eğer bir değişiklik göremezsem bir daha asla oy vermeyeceğim” dedi.

Cape Town’un siyahların yaşadığı teneke evlerde, oy işlemlerinin gecikmesi üzerine siyahlar yer yer sandık yetkililerini protesto etti. Johannesburg’un Boksburg semtinde de insanlar oy için uzun kuyruklar oluşturdu. Şehrin Bekkersdal varoşlarında ise bazı sandıklar yakıldı.

Güney Afrika’da yaklaşık 25 milyon seçmen, parlamento ve kent konseyleri için iki ayrı sandıkta oy kullanıyor. Devlet Başkanını ise ulusal meclisin 400 milletvekili seçecek. Afrika Ulusal Kongresi (ANC) lideri ve Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın tekrar seçilmesine kesin gözüyle bakılırken, iktidar oylarını yüzde 60’ın üzerinde tutma mücadelesi veriyor.

CİHAN

Yorumlar