Güney Afrika'da Mandela'sız ilk genel seçim yaklaşıyor

Güney Afrika, ülkenin efsanevi lideri Nelson Mandela’nın ardından gerçekleşecek ilk seçimlere hazırlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrika'da Mandela'sız ilk genel seçim yaklaşıyor

Güney Afrika, ülkenin efsanevi lideri Nelson Mandela’nın ardından gerçekleşecek ilk seçimlere hazırlanıyor. Ülkede genel seçimler öncesi tansiyon yükselirken, Sendikalar Birliği (Cosatu) Batı Cape Sekreteri Tony Ehrenreich, eyalette Afrika Ulusal Kongresi (ANC) partisinin kazanması durumunda beyazların büyük çoğunluğunun işine son verilmesi çağrısında bulundu.

Basına konuşan Ehrenreich, “Beyazların yarısından fazlasının görevi bir yıl içinde sona erdirilmeli. Gitsinler ve kendi işlerini kursunlar. Çok çevreleri var ve ırkçı rejimden gelen avantajları var.” şeklinde ifadeler kullandı. Beyazların nüfusunun Batı Cape eyaletinde yüzde 16 olmasına rağmen, yerel hükümette üst düzey yöneticilerin yüzde 57’sinin beyaz olduğunu söyleyen sendikacı, bu durumun adaletsiz olduğunu iddia etti.

"YÜZ YILLIK ANC’NİN, MANDELA’SIZ İŞİ ZOR"

İktidardaki Afrika Ulusal Kongresi (ANC) Gençlik Kolları Başkanlığı’ndan geçen yıl ihraç edilen ve daha sonra Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) partisini kuran Julius Malema, “Mandela öldü; ANC öldü.” diyerek, “birçok yolsuzluğa bulaşan” iktidar partisini artık işinin zor olduğunu söyleyerek halktan oy istedi. Öte yandan fakir halktan oy isteyen genç Malema'nın seçim çalışmaları için helikopterle seyahat etmesi eleştirilere neden oldu.

Bu arada, Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın yolsuzluk raporu seçim öncesi tamamladı. Güney Afrika Ombudsmanı Thuli Madonsela'nın 2 yılda tamamladığı ve geçenlerde açıkladığı 400 sayfalık rapora göre, Zuma kamu parasından 246 milyon Randı (23 milyon dolar) Nkandla’daki çiftliği için harcadı.

Ülke medyasını yıllardır meşgul eden “yolsuzluk” iddialarının yanı sıra, 2012’de polis kurşunu ile 44 maden işçisinin ölümü ve 100 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan Marikana Katliamı’nın da ANC’ye oy kaybettireceği söyleniyor.

7 Mayıs’ta yapılacak parlamento ve eyalet meclisi seçimlerinde ANC, beyazların partisi olarak bilinen Demokratik İttifak, Halkın Kongresi, Inkatha Özgürlük ve yeni kurulan Ekonomik Özgürlük Savaşçıları partileri yarışacak.

Güney Afrika halkı sandıkta yerel ve genel meclisler için oy kullanacak. 400 kişiden oluşan meclis, daha sonra devlet başkanını seçecek. Her eyaletten atanan 10 vekil ise 90 kişilik Ulusal Eyaletler Meclisi’ni oluşturacak.
CİHAN

Yorumlar