Güney Afrika'da 25 milyon sandık başına gitti

Nelson Mandela’nın kurucusu olduğu Demokratik Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yaklaşık 25 milyon seçmen, sabah saatlerinden itibaren sandık başına gitmeye başladı. 5.’si gerçekleştirilen genel seçimlerde oy kullanma işlemi TSİ ile saat...

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrika'da 25 milyon sandık başına gitti

Nelson Mandela’nın kurucusu olduğu Demokratik Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yaklaşık 25 milyon seçmen, sabah saatlerinden itibaren sandık başına gitmeye başladı.

5.’si gerçekleştirilen genel seçimlerde oy kullanma işlemi TSİ ile saat 08.00’da başladı. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı gözlenirken, ülkenin bazı kesimlerinde halk saat 03.00’den itibaren sıraya girdi.

Bağımsız Seçim Komisyonu sözcüsü Pansy Tlakula, ülke genelinde toplam 22 bin 263 sandıkta oy kullanılacağını ifade etti.

Tlakula basına yaptığı açıklamada, “Seçim günü bütün siyasi faaliyetlerin yasaklandığını, Pazartesi ve Salı günü yaşlı, sakat ve evlerinden uzakta bulunan 300 bine yakın insanın oy kullandığını.” söyledi. Tlakula seçmenleri, oy kullanırken fotoğraf çekmemeleri konusunda uyardı.

Seçim Komisyonu’ndan yapılan açıklamada ise seçimlerin güvenli ortamda yapılması için onbinlerce polisin sandıklarda görevlendirileceği belirtildi. Polisin ayrıca, protestoların yapıldığı bölgelerde kamp kuracağı ve oy verenleri rahatsız edenleri anında tutuklayacağı bildirildi.

2009 seçimlerinde Güney Afrika iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC) yüzde 65,9 oy alırken, ana muhalefet partisi Demokratik Birlik’in (DA) oy oranı yüzde 17,5 olarak kaydedilmişti.

Mandela sonrası ilk seçimlerde Zuma'nın önemli rakipleri, DA lideri eski gazeteci Helen Zille ile ANC Gençlik Kolları'ndan ihraç edildikten sonra Ekonomik Özgürlük Savaşcıları'nı (EFF) kuran Julius Malema.

ANC, ırkçı rejimin ardından 20 yıldır iktidarda olmasına rağmen yolsuzluk, kalitesiz hizmet, fakirlik, işsizlik gibi konularda muhalefetin sert eleştirilerine maruz kalıyor. Yolsuzluk Müfettişi Thuli Madonsela’nın 2 yılda hazırladığı raporda, Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın, Nkandla’daki çiftliği için devlet kasasından yaklaşık 23 milyon dolar harcandığının ortaya çıkması, ANC’yi zor durumda bıraksa da iktidar partisinin seçimleri kazanacağı ve Zuma’nın beş yıl daha ülkeyi yöneteceği tahmin ediliyor.

Parlamento ve şehir konseylerini belirleyecek seçimde, yerel saatle 21.00'e kadar sandıklar açık kalırken, sonuçların Cuma günü açıklanacağı belirtildi.

CİHAN

Yorumlar