Güney Afrika, Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istiyor

Güney Afrika'nın Ankara Büyükelçisi Vika Mazwi Khumalo, Güney Afrika ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesi gerektiğini söyledi.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) organizasyonu ile Güney Afrika'nın Ankara Büyükelçisi Vika Mazwi...

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrika, Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istiyor

Güney Afrika'nın Ankara Büyükelçisi Vika Mazwi Khumalo, Güney Afrika ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) organizasyonu ile Güney Afrika'nın Ankara Büyükelçisi Vika Mazwi Khumalo, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Güney Afrika’nın demokrasiye geçişinin 20. yılı dolayısı ile Beyazıt Double Tree Hilton Oteli'nde düzenlenen kahvaltılı toplantıya, TGC Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Vekili Vahap Munyar, Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici ve basın organlarının yöneticileri katıldı.

Toplantıda Güney Afrika hakkında kısa bir tanıtım filmi izlenerek başlandı. Sonrasında Büyükelçi Vika Mazwi Khumalo, Güney Afrika'nın ekonomik yapısı ve yatırım imkanları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Büyükelçi Khumalo, Güney Afrika ve Türkiye'nin ticaret potansiyelinin artırılması için işadamlarını yatırıma davet etti. Büyükelçi Khumalo, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolar olduğunu ama bu rakamın yeterli olmadığını belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin en az 10 milyar dolar olması gerektiğini ifade etti.

Büyükelçi Khumalo, Güney Afrika ile Türkiye arasında enerji, mücevher, tekstil, tarım ve otomotiv alanında ticari yatırımların olabileceğini söyledi. Büyükelçi Khumalo, ''Güney Afrika diğer tüm Afrika ülkeleri ile çok iyi ilişkilere ve saygın bir konuma sahip. Güney Afrika sayesinde diğer Afrika ülkelerine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.'' dedi.

GÜNEY AFRİKA'DA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Toplantıya katılan basın mensuplarının demokrasi ve özgürlükler hakkındaki sorularına Büyükelçi Khumalo, ''Bizde basın her şeyi ile serbest. Yüzde 62 oyla iktidarda olan hükümete en ağır eleştirilerde bulunabiliyorlar. Eleştiriler o kadar güçlü ki, medyaya bakınca muhalefetin asıl iktidarda olduğunu zannedebilirsiniz.'' şeklinde konuştu.

Güney Afrika'nın insan hakları, demokrasi ve özgürlüklere verdiği önemi vurgulayan Büyükelçi Khumalo, ''Güney Afrika'nın demokrasisini anlamak istiyorsanız özgürlükçü ve demokrat Anayasamıza bakmanızı tavsiye ederim. Güney Afrika bu Anayasa ve güçlü Anayasa Mahkemesi sayesinde gerçek anlamda özgürlüğe ve demokrasiye kavuştu.'' dedi. CİHAN

Yorumlar