Güneş Tutulması Başladı

Dünyanın günlerdir beklediği, yılın en önemli gök olaylarından biri olan güneş tutulması başladı.

Google Haberlere Abone ol
Güneş Tutulması Başladı

Dünyanın günlerdir beklediği an sonunda geldi. Ay'ın yörünge hareketi esnasında Dünya ile Güneş arasına girmesiyle gerçekleşen güneş tutulması, Türkiye'de de görülmeye başladı. Yurdun her noktasından görülecek parçalı tutulmada, Ay Güneş'in takribî yüzde 40'ını kapatacak.

İLK İZMİR'DEN BAŞLADI

Türkiye'de tutulmanın ilk başladığı il İzmir. Tutulma sırasıyla Bodrum, Marmaris, İstanbul, Eskişehir, Antalya, Ankara, Kayseri, Diyarbakır, Erzurum halinde doğuya ilerledikçe dakika dakika artacak.

Tutulmanın en coşku veren hatıra bulunan tutulma ortası ise İzmir'de saat 11.51'de gerçekleşecek. Tutulma ortası İstanbul'da saat 11.57, Bursa'da saat 11.56, Denizli'de saat 11.54, Eskişehir'de saat 11.59, Antalya'da saat 11.56, Ankara'da saat 12.03, Konya'da saat 11.02, Mersin'de saat 12.03, Kayseri'de saat 12.07, Samsun'da saat 12.11, Adana'da saat 12.05, Gaziantep'te saat 12.09, Malatya'da saat 12.12, Diyarbakır'da saat 12.15 ve Erzurum'da saat 12.18'de yaşanacak.

Türkiye'de parçalı şekilde görülecek tutulma, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nde görevli akademik personel, öğrenciler ve ziyaretçiler nedeni ile İÜ Gözlemevi'nden de takip edilebilecek.

TAM TUTULMA EN İYİ NORVEÇ'TE GÖRÜLECEK

En geniş karanlık takribî üç dakikayla Kutup Dairesi'nin derhal altındaki Norveç Denizi'nin üstünde bir yeri kaplayacak.

UZMANLAR UYARDI: BUNU SAKIN YAPMAYIN!

Tutulmayı gözlemleyecek olanların muhakkak Güneş'e direkt bakmaması tavsiye ediliyor. Güneş'e direkt bakılması, retinanın ziyan görmesi neticesinde gözde kalıcı hasara sebep olabiliyor. Güneş tutulmasını gözlemlemek için ilk seçenek, tutulma gözlükleri kullanmak. Morötesi, kızılötesi ve sıkı görünür ışığı filtreden geçiren gözlükler, gözleri yararsız ışınlardan koruyor.

Dünya bugün yörünge hareketinde ilerledikçe Ay yavaşça önünde belirecek ve Güneş'i örtmeye başlayacak. Gözlem yapılan alana kıyasla Güneş'in görülmeyen kısımları artıp azalabilecek. Güneş tutulması gözlemleneceği coğrafyanın en batısında başlayacak ve en uzun orta alanlarda gözlemlenecek.

Almanya ve başka Orta Avrupa ülkelerinde rasat süresi 4 saati aşacak.

Güneş'in yüzde 87'sinin kararacağı Londra ise derhal derhal yüzde yüz karanlığa bürünecek.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar