Günay Evinch: Gülen Hareketi, ülkemizin Amerika’daki lobiciliğinde çok etkili

Türk - Amerikan Dernekleri Birliği eski Başkanı Günay Evinch, Gülen Hareketi’nin ABD’de Türkiye’nin lobiciliğinde çok etkili olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Günay Evinch: Gülen Hareketi, ülkemizin Amerika’daki lobiciliğinde çok etkili

Türk - Amerikan Dernekleri Birliği eski Başkanı Günay Evinch, Gülen Hareketi’nin ABD’de Türkiye’nin lobiciliğinde çok etkili olduğunu söyledi. Evinch, “Gülen Hareketi, Amerika’da Türkiye adına tanıtım ve diyalog çalışmalarını en etkili şekilde gerçekleştiren kurumlar arasında yer alıyor.” dedi.

Amerika’da faaliyet gösteren Türk-Amerikan Dernekleri Birliği eski Başkanı Günay Evinch, Australian Turkish Advocacy Alliance (ATA-A)’nın davetlisi olarak Avustralya’ya geldi. Günay, ilk konferansını Melbourne’da verdi. Batı Trakya Türk Cemiyeti salonunda gerçekleşen konferansa Türkiye’nin Melbourne Başkonsolosu Seyit Mehmet Apak, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda yetkili katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Başkonsolos Apak, dünyanın değişik ülkelerinde yaşayan Türk toplumu üyelerinin gerçekleştirdikleri çeşitli faaliyetler ile Türkiye’nin tanıtımına ciddi katkılar sağladığını belirtti. Apak, ayrıca Amerika’daki lobicilik faaliyetlerinin tecrübelerinin Avustralya’ya aktarılmasının önemine işaret etti.

Programda konuşan Türk - Amerikan Dernekleri Birliği eski Başkanı Evinch de, lobicilik çalışmalarının önemine değindi. Amerika’da lobicilik faaliyetleri gösteren kurumlar hakkında bilgi veren Evinch, Gülen Hareketi’nin ABD’de Türkiye’nin lobiciliğinde çok etkili olduğunu söyledi. Evinch, “Gülen Hareketi, Amerika’da Türkiye adına tanıtım ve diyalog çalışmalarını en etkili şekilde gerçekleştiren kurumlar arasında yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

MUHAFAZAKAR KESİM, ÜLKE LOBİCİLİĞİNDE DAHA DUYARLI

Türkiye için lobi faaliyetleri oluşturma aşamasında, muhafazakâr kesimden her seviyede destek aldıklarını belirten Evinch, özellikle Kıbrıs meselesi ve Ermeni diasporası konularında önemli mesafe aldıklarını vurguladı. Günay Evinch, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Cami cemaati diyebileceğimiz muhafazakâr kesim, çok hızlı bir şekilde ihtiyaca cevap veriyorlar. Lobicilikte daha aktif katkı sağlıyorlar. Ancak daha zengin ve elit kesim diyebileceğimiz Amerikalı Türkleri ise motive etmekte daha çok güçlük çektik. Bu kesim kendilerini milletin üstünde biraz “Global vatandaş” olarak tanımlamaktan hoşlanıyordu. Ancak biz bu kesime millet kavramından yola çıkmayı önerdik. Küresel güç olmak için önce ulusal bir güç olmanın önemini sürekli şekilde anlattık.”

Çeşitli festivaller ve konferansların yanında, Amerikan Senatosu ve milletvekilleri için bağış ve bilgilendirme kampanyalarını sürdürdüklerini ifade eden Evinch, “Bu konuda etkili çalışmaları ile tanınan Yahudi lobisinin ardından Amerika’daki etkin lobi gruplarından birisi olma yolundayız.” dedi.

ABD’DE TÜRK AMERİKAN LOBİSİ 1979’DE OLUŞTURULDU

Amerika’da Türklerin ilk olarak Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında kendini anlatma ihtiyacını hissettiğini belirten Günay Evinch konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında, Amerika Türkiye’ye karşı ambargo uygulamaya başlayınca 1979’da ilk Türk-Amerikan lobisi oluşturuldu. O zamandan bu yana çeşitli faaliyetlerde bulunuluyor.”

11 Eylül saldırısını ardından Türk toplumunda Amerika’da artık bir şeyler yapılmalı düşüncesinin uyandırdığına dikkat çeken Evinch, Amerika’da 16 civarında istihbarat teşkilatının olduğunu, bu teşkilatlarla sürekli temas halinde olduklarını belirtti. Türk - Amerikan Dernekleri Birliği eski Başkanı Evinch, “Bu istihbarat teşkilatlarıyla iyi ilişkiler halindeyiz. Zira, ülkede yaşayan masum insanlarımızın yok yere suçlanmaması ve zarar görmemesi için temaslarımızı sıcak tutuyoruz.” şeklinde konuştu.

Amerika’da Türkiye aleyhinde haksız iddialarda bulunan Ermeni diasporasına karşı hukuki çalışmaların başlatıldığını ifade eden Evinch, Ermeni terör örgütü üyesi militanların işledikleri cinayetler konusunda ise mahkeme süreçlerini takip ettikleri bilgisini verdi. CİHAN

Yorumlar