Gül’e Soma faciası için bir telefon da Çin Cumhurbaşkanı Xi’den geldi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Soma’daki maden ocağı faciasının ardından taziye mesajı yollayan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, şimdi de Gül’ü telefonla arayarak üzüntülerini bildirdi.Çin medyasına göre, Xi, Gül’ü Cuma günü telefonla...

Google Haberlere Abone ol
Gül’e Soma faciası için bir telefon da Çin Cumhurbaşkanı Xi’den geldi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Soma’daki maden ocağı faciasının ardından taziye mesajı yollayan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, şimdi de Gül’ü telefonla arayarak üzüntülerini bildirdi.

Çin medyasına göre, Xi, Gül’ü Cuma günü telefonla arayarak, Soma faciasını ve iki ülke arasındaki ilişkileri konuştu.

Xi’nin faciadaki ölümlerden duyduğu üzüntüyü ve ölenlerin ailelerine taziyelerine ve yaralılara şifa dileklerini yineledi.

Çin Cumhurbaşkanı, Türk hükümetinin uygun şekilde felaketle mücadele kabiliyeti olduğunu fakat Türkiye’nin talep etmesi halinde, ülkesinin her zaman acil yardım yapmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Xi ayrıca Gül’ün Soma faciasından sonra resmi Çin ziyaretini iptal etmesini anlayışla karşıladığı ve Çin’in iki taraf için de uygun bir zamanda Gül’ü Çin’e beklediğini kaydetti.

Çin, 21 Mayıs’ta Şanghay şehrinde yapılacak "Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı" (AİGK/CICA) 4. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'de dönem başkanlığını Türkiye’den devralacak.

Xi, ülkesinin, ilgili tüm tarafların ortak katkılarıyla Şanghay’daki zirvenin CICA bünyesinde yakın koordinasyon ve işbirliği kuracağına ve Asya’da barış ve gelişmeye katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

Çin’in Türkiye ile genel ve stratejik düzeydeki ilişkilerine büyük önem verdiğini kaydeden Xi, Gül ile sık sık temas kurmayı sürdürmeyi ve ortaklaşa ikili ilişkileri ileri götürmeyi istediğini söyledi.

GÜL’ÜN CEVABI

Cumhurbaşkanı Gül ise Xi’nin Salı günü oluşan Soma faciası nedeniyle Çarşamba günü gönderdiği taziye mesajına kalbi teşekkürlerini iletti ve kurtarma çalışmalarıyla ilgili özet bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Gül, 284 kişinin öldüğü facia nedeniyle Çin’i ziyaret edemediği ve katılmayı planladığı Şanghay’daki CICA zirvesine katılamadığı için üzüntülerini ifade etti.

Gül, Türkiye’nin, Çin’in CICA’ya evsahipliği yapmasını aktif şekilde desteklediğini ve zirvenin tam başarılı olmasını dilediğini belirtti.

Çin medyasına göre Gül ayrıca, Asya'da güvenlik ve istikrarı teşvik etmek için Türkiye’nin CICA aracılığıyla Çin ile işbirliğini güçlendirmeye hazır olduğunu söyledi. CİHAN

Yorumlar