Gül: Türkiye ekonomisi, Avrupa ekonomisinden daha istikrarlı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ekonomisinin Avrupa ekonomisinden daha istikrarlı olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Gül: Türkiye ekonomisi, Avrupa ekonomisinden daha istikrarlı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ekonomisinin Avrupa ekonomisinden daha istikrarlı olduğunu söyledi. Gül, “Türk ekonomisi, Avrupa ekonomisinin çektiği sıkıntıları çekmemektedir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Roma ziyareti çerçevesinde İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk konuşmayı yapan İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano, Gül'ün kalabalık heyetle gelmesinin ilişkilere verilen önemin göstergesi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin küresel güvenlik tablosunda yeri olduğunu dile getiren Napolitano, “Aynı zamanda NATO üyesi Türkiye, Akdeniz bölgenin tamamlayıcı ülkesidir." şeklinde konuştu.

Napolitano, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik süreci konusunda ise İtalya olarak yeniden bu müzakerelere canlılık vermek istediklerini dile getirdi. Napolitano, Kıbrıs’ın Avrupa tarafından bir devlet şeklinde kabulünün bu süreci zorlaştırdığına vurgu yaptı.

GÜL: CİDDİ POTANSİYEL VAR

Cumhurbaşkanı Gül ise öncelikle ziyaret vesilesiyle kendilerine gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gül bu ziyaretin iki ülke arasında mevcut olan ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağı inancında olduğunu söyledi.

Gül, “İtalya, Türkiye’nin 4. büyük ticaret ortağıdır. Aramızdaki ticaret hacmi 20 milyar dolar civarındadır. Çok da önemli potansiyel vardır. Ticaret hacmimizi ve yatırımlarımızı karşılıklı artırmak için Türkiye'nin değerli işadamlarıyla birlikte geldim.” dedi.

Türkiye ekonomisinin Avrupa ekonomisine göre daha istikrarlı bir durumda olduğuna da işarete den Gül, "Türk ekonomisi Avrupa ekonomisinin çektiği sıkıntıları çekmemektedir. Avrupa birçok mali sıkıntılarla karşı karşıya iken, Türk ekonomisinde büyüme devam etmekte." ifadelerini kullandı.

MÜZAKERELER İVME KAZANMALI

Türkiye ve İtalya arasında çok yakın bir siyasi çalışma olduğuna da değinen Gül, “İtalya Avrupa'nın önemli bir lider ülkelerinden birisidir. 2014'ün ikinci yarısında AB'nin dönem başkanlığını yapacaktır. Türkiye'nin AB ilişkilerinde İtalya, daima Türkiye'yi desteklemiştir. Bundan dolayı da Sayın Cumhurbaşkanı nezdinde tüm İtalya halkına ve hükümetlerine teşekkür etmek istiyorum. Bu desteğinizin güçlü bir şekilde devam edeceğine de inanıyorum. Türkiye'nin birinci hedefi müzakereleri başarıyla tamamlamaktır. Müzakereleri başarıyla tamamladıktan sonra da üyelik mevzusu muhakkak ki, o zaman konuşulacak bir konudur. Ama önce müzakerelerin ivmesinin hızlandırılmasını gerektiğini altını çizmek istiyorum. Şu artık saklanamayacak bir gerçek ki, çeşitli sebeplerle müzakere sürecimizde bir çok siyasi blokajlar vardır. Bunlar aslında siyasi müzakerelerin teknik vasfına aykırıdır. O bakımdan umut ediyorum ki, bu blokajların kaldırılması hem Türkiye için hem Avrupa Birliği için iyi bir işbirliği örneği olacaktır." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Gül, Suriye'de devam eden iç savaş konusunda ise Türkiye ve İtalya'nın bu ülkede barışın bir an önce sağlanmasından yana olduğunu ve Cenevre'de yapılan görüşmelere güçlü destek verdiğini kaydetti. CİHAN

Yorumlar