Gül: Ortak hedefimiz, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya

Cumhurbaşkanı Gül, Hollanda’da III. Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin ikinci gününde Genel Oturuma katılarak bir konuşma yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Gül: Ortak hedefimiz, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya

Cumhurbaşkanı Gül, Hollanda’da III. Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin ikinci gününde Genel Oturuma katılarak bir konuşma yaptı. Türkiye’nin nükleer enerji güvenliğine ilişkin stratejisini de anlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Uluslararası yükümlülüklere tamamen uyumlu şekilde nükleer enerjinin barışçıl kullanımı hakkını güçlü şekilde destekliyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Gül, zirvede yaptığı konuşmada, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyanın ortak hedefleri olduğunu belirterek, nükleer silahların yayılmasının önlenmesinin ve mevcut olanların geri dönülemez ve ispat edilebilir şekilde imhasının hiçbir ülkenin tek başına altından kalkamayacağı büyük bir sorumluluk olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE’NİN NÜKLEER GÜVENLİK STRATEJİSİ

Türkiye’nin nükleer güvenlik konusunda kapsamlı ve bütüncül küresel ortaklığı desteklediğini ve çift amaçlı kullanılabilecek malzemelerin Türkiye üzerinden yasa dışı transferinin önlenmesi için diğer ülkelerle ve uluslararası örgütlerle aktif diyalog ve iş birliği içinde bulunduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, bu kapsamda sağlam yasal çerçeve, etkin uygulama ve uluslararası iş birliği olmak üzere üç ayaklı bir strateji izlendiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Nükleer Terörizmin Önlenmesine İlişkin Uluslararası Sözleşme’nin yürürlüğe girdiğini ve sözleşmede 2005 yılında yapılan, nükleer maddelerin fizikî korunmasına yönelik değişikliğin TBMM’nin onayına sunulduğunu ifade etti.

“NÜKLEER ENERJİNİN BARIŞÇIL KULLANIMI HAKKINI DESTEKLİYORUZ”

Türkiye’nin nükleer güvenlikle ilgili yasal mevzuatını ve uygulamalarını sürekli iyileştirdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Nükleer güvenliği tartışırken sürdürülebilir büyüme için büyük bir meydan okuma olan enerji güvenliğini de hesaba katmalıyız.” dedi. Hızlı büyüyen ekonomisiyle Türkiye’nin enerji arz kaynaklarını çeşitlendirmek zorunda olduğunu ve enerji sepetinde nükleer santrallere de ihtiyaç duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bu amaçla emniyet ve en üst düzey güvenlik tedbirlerinde en gelişmiş teknolojiden faydalanmak istiyoruz. Bu nedenle uluslararası yükümlülüklere tamamen uyumlu şekilde nükleer enerjinin barışçıl kullanımı hakkını güçlü şekilde destekliyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, nükleer güvenlik kapsamında alınacak tedbirlerin hiçbir şekilde nükleer enerjinin barışçıl kullanımıyla ilgili uluslararası iş birliğini engellememesi gereğini vurguladı.

CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN İKİLİ GÖRÜŞMELERİ

Cumhurbaşkanı Gül, toplantı öncesinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba ile ayrı ayrı görüştü. Toplantı salonunda da Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ve Vietnam Başbakanı Nguyen Tan Dung ile görüşen Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili ile de sohbet etti. Görüşmede, önümüzdeki dönemde Tiflis’te; Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarının katılımıyla yapılması planlanan üçlü zirve üzerinde duruldu. CİHAN

Yorumlar