Gül Baba Türbesi Restore Edilecek

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de, III. Macaristan - Türkiye İş Forumu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Gül Baba Türbesi Restore Edilecek

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de, III. Macaristan - Türkiye İş Forumu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla düzenledi. İki ülke sunumlarından sonra Macaristan Devlet Sekreteri Peter Szijjarto’nun açılış konuşmasını yaptığı Forum’da, Gülbaba Türbesi’nin restorasyonuna yönelik bir de protokol imzalandı. Protokole Türkiye adına Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler imza attı.

Macaristan'da 145 yıl süren Osmanlı İmparatorluğu'nun (1541-1686) egemenliği döneminde, Budin Kalesi'nde vefat eden ve cenazesi Kanuni Sultan Süleyman tarafından taşınan, Şeyhülislam Ebussuud Efendi tarafından cenaze namazı kıldırılan Gül Baba'nın türbesi için, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla düzenlenen III. Macaristan - Türkiye İş Forumu'nda restorasyon protokolu imzalandı.

Asıl ismi Cafer olan Gül Baba, Amasya'nın Merzifon ilçesinde doğmuştur. Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ı etkileyen ve Avrupa taaruzlarına katılan önemli bir şahsiyettir. "Hayat yolu'' eseri Evliya Çelebi tarafından yazılı kaynaklara geçirilmiştir. Rivayetlere göre, muharebelere elinde tahta kılıçla katıldığı ve başında devamlı gül taşıdığı için kendisi 'Gül Baba' olarak anılmış. Gül Baba'nın, Budapeşte’de türbesi ve heykeli bulunuyor.

Kaynaklardan edinilen bilgilere göre Gül Baba, Budin'e (Budapeşte) gelmeden önce sayısız muharebeye iştirak etmiştir. 1526 yıllında Kanuni Sultan Süleyman'ın daveti üzerine Mohaç seferine katıldıktan sonra 1531 yılında Budin'e yerleşmiş ve 10 yıl burada yaşamıştır. Gül Baba, 1 Eylül 1541 yılında vefat etmiştir. 2 Eylül 1541 tarihinde 200 bin kişinin cenaze namazına katıldiği bilgileri Evliya Çelebi'nin kaynaklarında belirtilmiştir. Macaristan'da çok sevilen ve halen ismi yaşatılan Gül Baba, Macarlar tarafından efsanevi bir şahsiyet olarak biliniyor.

Macarlar'ın, Gül Baba anısına bir de filmi bulunuyor. Gül Baba, vefatının ardından Budapeşte'de yüksek bir tepeye gömülür ve tepeye de Rozsadomb (Gültepe) adı verilir.

Yorumlar