Görme engelli mülteci: Kötü muamele isteseydik ülkemizde kalırdık

Suriye'deki savaştan kaçarak daha iyi bir hayat umuduyla Avrupa'ya giden mülteciler, layık görüldükleri muamele karşısında şoke oluyor. Görme engelli Cihan adlı kadın da bunda istisna değil.Cihan ve iki oğlu, daha önce terör örgütü DHKP-C...

Google Haberlere Abone ol
Görme engelli mülteci: Kötü muamele isteseydik ülkemizde kalırdık

Suriye'deki savaştan kaçarak daha iyi bir hayat umuduyla Avrupa'ya giden mülteciler, layık görüldükleri muamele karşısında şoke oluyor. Görme engelli Cihan adlı kadın da bunda istisna değil.

Cihan ve iki oğlu, daha önce terör örgütü DHKP-C militanlarının da barındığı yer olarak gündeme gelen Lavrion kampında kalıyor. Kampta kalan Suriyeli ailelerinin birçoğu parçalanmış. Cihan'ın eşi de şu anda yanlarında değil.

"BASTON BİLE VERMEDİLER"

Ekonomik krizdeki Yunanistan botlarla yasadışı yollardan ülkeye gelen binlerce mülteciye temel ihtiyaçlarını sağlamakta zorlanıyor. Sağlığının kötü olduğunu belirten Cihan, "Bir yere gitmek için yardıma muhtacım. Eşim biraz olsun görüyor. Yanımda olsa o bana yardım ederdi. Bastonum eskidi, yenisini istedim. Ama bana bir baston bile veremiyorlar." diyor. Cihan'a kamp içerisinde yürüyüş yaparken oğlu Ahmed yardımcı oluyor.

BİR SAATTE BİR YUDUM MEYVE SUYU

Cihan'ın görebilmesi için kornea nakline ihtiyacı var. Suriye'deki çatışmalar ve sağlık hizmetlerinin durması sebebiyle ülkeden ayrılmışlar. Botla tehlikeli bir yolculuğun ardından Yunanistan'a gelmişler. Cihan, yolculukta hissettiklerini şöyle anlatıyor: "Çocuklarımı sanki bir savaştan, ölebilecekleri başka bir yere getirmiş gibiydik. Nereye gittiğimizi bilmiyorduk. Yanımızda su ya da yiyecek yoktu. Sadece bir şişe meyve suyu vardı. Çocuklarıma saatte birer yudum meyve suyu içiriyordum."

"İYİ İNSANLAR BULMAYI UMMUŞTUK"

Cihan asıl şoku ise Yunanistan'a vardığında yaşamış. Ege Denizi'ni sağ salim aşan tüm mülteciler için gözaltı merkezleri, tutuklanmalar, yabancı düşmanlığı ve yardım çağrılarının cevapsız kalması ortak şikayetlerden. Neredeyse tamamı Kuzey Avrupa'yı hedefliyor ama çoğu Yunanistan'dan çıkmayı başarmıyor.

Cihan, hayal kırıklığının nedenini şöyle anlatıyor: "Buraya gelen insanlar olarak biz, yardım ve nezakete muhtacız. Kötü şeyler isteseydik savaşın devam ettiği ülkemizde kaldırdık. Buraya kendimiz ve çocuklarımız için daha bir hayat aramaya geldik. Halimizden anlayan daha iyi insanlar bulmayı umduk."

Eşiyle kavuşmayı uman Cihan, şimdi 'iki gözü' olan iki oğlunu büyütmeye çalışıyor. CİHAN

Yorumlar