Gezi eylemcisi Elisa Couvert Türkiye’yi dava ediyor

Geçen yaz İstanbul’da yaşanan ‘Gezi Olayları’ sırasında gözaltına alınıp sınır dışı edilen Fransız Elisa Couvert, Türkiye aleyhinde dava açıyor.

Google Haberlere Abone ol
Gezi eylemcisi Elisa Couvert Türkiye’yi dava ediyor

Geçen yaz İstanbul’da yaşanan ‘Gezi Olayları’ sırasında gözaltına alınıp sınır dışı edilen Fransız Elisa Couvert, Türkiye aleyhinde dava açıyor.

Fransız RFI radyosunun haberine göre 24 yaşındaki Couvert, geçtiğimiz Haziran ayında İstanbul Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'ndaki eylemlerde kendisine “keyfi tutuklama” yapıldığını ve gözaltı boyunca “ağır şartlar” altında tutulduğunu iddia etti. Couvert “terörist muamelesi” gördüğünü söyledi. RFI, Couvert’in Türkiye’ye giderek Ağır Ceza Mahkemesi’nde “keyfi gözaltı” ve “özgürlüğüne engel koyma” ile ilgili dava açtığını yazdı.

Elisa Couvert 11 Haziran 2013'te öğrenci değişim programı “Erasmus” çerçevesinde Galatasaray Üniversitesi'nde öğrenciyken, Gezi olaylarının yaşandığı bölgede çevik polis güçlerinin göstericilere müdahalesinden kaçmak üzere Sosyalist Demokrasi Partisi'nin bölgede bulunan ofisine sığındığını belirtiyor. Siyaset bilmi öğrencisi olan Couvert SDP ofisinde gözaltına alınmıştı. Toplamda 12 gün gözaltında kaldığı belirtilen Couvert, 8 günü Kumkapı'daki yabancı şüpheliler gözaltı merkezinde karşılaştığı durumu “insanlık dışı şartlar” olarak niteliyor.

24 Haziran 2013 tarihinde sınır dışı edilen genç Fransız, Türkiye’de ajanlık yapmakla da suçlanmış fakat daha sonra hakkında Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı takipsizlik kararı vermişti.

Savcılığın Couvert’le birlikte gözaltına alınan 23 kişi için verdiği kararında “Şüphelilerin belirtilen eylemlere katıldıklarına dair herhangi bir görüntü, tespit veya başka delil elde edilemediği, marjinal terör örgütleriyle irtibatlı olduklarına ve bu grupların yönlendirmesiyle Taksim Meydanı’nda bulunduklarına dair her türlü şüpheden uzak ve yeterli delil elde edilememiştir.” ifadeleri yer almıştı. CİHAN

Yorumlar