Geri Kabul Anlaşması'na Hollanda'dan tepki

Türkiye’nin vize muafiyeti karşılığı AB ile imzaladığı Geri Kabul Anlaşması’na yönelik tepkiler artıyor.

Google Haberlere Abone ol
Geri Kabul Anlaşması'na Hollanda'dan tepki

Türkiye’nin vize muafiyeti karşılığı AB ile imzaladığı Geri Kabul Anlaşması’na yönelik tepkiler artıyor.

Avrupa’daki Türklerin hak kayıplarına uğramalarına yol açacağı öne sürülen Geri Kabul Anlaşması ile ilgili olarak Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTİB) Başkanı Mustafa Ayrancı, "GKA ile ilgili anlaşmanın 2. ve 3. maddelerine göre insanlık suçu işleniyor. GKA koşulları en ağır anlaşmadır." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Göçmen İşçiler Komitesi’nin GKA’nın temel insan haklarına ayrı olduğunu çeşitli kereler beyan ettiğini öne süren Ayrancı, yaptığı açıklamada, "Anlaşmanın konusu insandır. AB insanları ‘defolu mal’ iade eder gibi iade edecek. Türkiye de bu defolu malın imalatçısı gibi geri kabul edecektir. Bu anlaşma bir insanlık suçudur. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Göçmen İşçiler Komitesi bu anlaşmanın temel insan hakları sözleşmelerine aykırı olduğunu defalarca beyan etmiştir" dedi.

"HER TÜRK VATANDAŞI, HATTA ÇİFTE VATANDAŞ GKA KAPSAMINDA"

Anlaşmanın hükümlerinin "Türkiye veya Avrupa Birliği üyesi devletlerden birinin topraklarına girme, burada bulunma veya ikamet etme şartlarını taşımayan veya artık taşımayan kimseler için geçerli" olduğunu aktaran Ayrancı, "Bunun anlamı çok açıktır. Üçüncü ülke vatandaşlarının yanı sıra, AB ülkelerinde yasal olarak ikamet eden her Türkiye vatandaşı, çifte vatandaş veya bulunduğu ülkenin vatandaşlığını almış her Türkiye kökenli kişi bu anlaşmanın kapsamındadır." ifadelerini kullandı.

Bu anlaşmayla, sınır dışı kararının hukuka aykırı olduğu konusunda bir itirazda bulunmaya ve itirazını yargıya taşımaya izin verilmeyeceğini ifade eden Ayrancı, "Alacakları, malı, mülkü, sosyal güvenlik hakları, çocuklarının eğitim durumu, eşinin işi, eş ve çocuklarının tedavi durumu vs. konularını açıklığa kavuşturmadan, bu konularda bir çözüm üretmeden acilen sınır dışı edileceklerdir." dedi.

"ANLAŞMA, AVRUPA'DA YAŞAYAN TÜRKLER İÇİN AÇIK TEHDİT"

Ayrancı, sınır dışı edilen Türkiye vatandaşının evli olmayan çocukları ve eşi de (Türkiye vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın) oturum hakkı sınır dışı edilen kişiye bağlı ise onların da sınır dışı edileceğini söyledi. Ayrancı, "Bu işlemler o kadar hızlı olacaktır ki, geri kabulü talep edilen kişi hakkında Türkiye’den faksla, e-posta ile acele yanıt vermesi beklenmektedir. Yani çoğu durumda yasal belge olarak kabul edilmeyen dokümanlar kişilerin sınır dışı edilmesi hakkında olunca yasal belge sayılacaktır. Geri kabul anlaşması AB’de yaşayan her Türkiye kökenli için açık bir tehdittir. Vizenin kaldırılması Türkiye vatandaşlarının AB ülkelerine elini kolunu sallayarak gidebileceği ve gezebileceği anlamına gelmemektedir. Vize muafiyetinin uygulanması halinde, herhangi bir AB ülkesine giriş izni verip vermeme yetkisi kapıdaki pasaport ya da sınır görevlisinin inisiyatifinde olacaktır. Geri kabul anlaşması tek taraflı bir anlaşmadır." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar