General Motors, Güney Afrika üretimini durdurdu

Amerikan otomobil üreticisi General Motors, devam eden grevlerden dolayı Güney Afrika'da en büyük tesisindeki üretimi durdurduğunu açıkladı. Ülkede ACMU sendikasının geçen hafta 5 ay süren grevi sonlandırmasının hemen ardından Güney Afrika...

Google Haberlere Abone ol
General Motors, Güney Afrika üretimini durdurdu

Amerikan otomobil üreticisi General Motors, devam eden grevlerden dolayı Güney Afrika'da en büyük tesisindeki üretimi durdurduğunu açıkladı. Ülkede ACMU sendikasının geçen hafta 5 ay süren grevi sonlandırmasının hemen ardından Güney Afrika Ulusal Metal İşçileri Sendikası (NUMSA) greve başlamıştı.

NUMSA'ya üye işçiler, firmaları protesto ederken yaşanan şiddet olayları sebebiyle ülkede güvenlik önlemleri artırıldı.

General Motors'un liman şehri Port Elizabeth'deki ünitesinde üretimi durdurma sebebi, yedek parça sağlayan firmalardan ürün alamaması olarak açıklandı. Güney Afrika Çelik ve Mühendislik Sanayi Federasyonu'nın (SEIFSA), NUMSA'nın ücret artışını reddetmesi ile başlayan grevlerin yedek parça üretimini etkilenmesinin, General Motors'u üretim yapamaz hale getirdiği bildirildi.

200 bin üyesi olan NUMSA'nın Salı günü başlayan grevinin ülke ekonomisine günlük zararı 28 milyon dolar olarak açıklandı.

SEIFSA'dan yapılan açıklamada, Perşembe günü sendika ile yapılan görüşmede yüzde 10 artış önerildiği, NUMSA'nın yüzde 12-15 artışta ısrar ettiği bildirildi.

Beş ay devam eden platin grevlerinin bitmesi ile rahat bir nefes alan Güney Afrika, bu sefer de diğer sendikanın grevleri ile büyük şok yaşıyor. İşçiler, Johannesburg'un endüstri bölgelerinde fabrikalara, yayalara ve araçlara zarar veriyor. Polis, şehrin bir çok bölgesinde göstericilere müdadele ederken, şu ana kadar şiddet olaylarına karışan en az 50 işçi tutuklandı.

CİHAN

Yorumlar