Gençlik dairesi, arkadaş gibi davrandığı gerekçesiyle çocuklarına el koydu

Almanya Gençlik Dairesi (Jugendamt), Bornheim kentinde yaşayan Şahin ailesinin iki küçük çocuğuna, 'babadan çok kardeş gibi muamele' yapıldığı gerekçesiyle el koydu.

Google Haberlere Abone ol
Gençlik dairesi, arkadaş gibi davrandığı gerekçesiyle çocuklarına el koydu

Almanya Gençlik Dairesi (Jugendamt), Bornheim kentinde yaşayan Şahin ailesinin iki küçük çocuğuna, 'babadan çok kardeş gibi muamele' yapıldığı gerekçesiyle el koydu. Ailenin 2005 doğumlu Devran ve 2010 doğumlu Büşra adlı çocuklarına el konma sürecine anne ve baba arasındaki çekişmenin yol açtığı öğrenildi.

Baba Habip Şahin ile psikolojik rahatsızlığı olan anne S. Şahin arasındaki velayet davası, Bonn Asliye Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, 20 Kasım 2013 tarihli kararında, babanın ‘yeterince olgun olmadığı, oğlu Devran’ın (8) kendisi üzerinde otorite kurmaya çalıştığı ve babanın eğitim kabiliyetinin sınırlı olduğu’ gerekçesiyle çocukların Bornheim Geçlik Dairesi’de kalmalarına karar verdi.

Olgun olmadığı ileri sürülen baba Habip Şahin, 35 yaşında ve iyi bir iş sahibi ve aile doktoru Hülya Troug'dan, "Sayın Şahin 2003’ten beri geliyor, hiç bir psikolojik soruna rastlanmamıştır." şeklinde raporu var. Şahin’in avukatı Bernd Lüdicke konuyu Köln Eyalet Yüksek Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkemenin baba için "Gençlik dairesiyle üst düzey işbirliği sergilemiştir." dediğini hatırlatan avukat, Anayasa Mahkemesi’nin 6 GG numaralı kararına işaret etti.

Buna göre çocuklar, ancak ebeveynlerden hiç birinin eğitme yeteneği yok ve devlet desteği yeterli değilse gençlik dairesi tarafından alınabiliyor. Mahkemenin bunu görmezden geldiğini belirten avukat, babanın da terapiye hazır olduğunu dile getirdi. Habip Şahin, ikinci çocuklarından sonra eşinin anne ve bir kardeşinde de olan şizofreni hastalığına yakalandığını söyledi.

Kızının annesinin hareketlerinden korkmaya başlaması üzerine eşinin Türkiye’ye gitmesini önerdiğini belirten Şahin, "Bunun üzerine eşim ertesi gün çocukları alıp kadın sığınma evine yerleşti. Bornheim Jugendamt’a başvurunca çocuğu ondan aldılar." dedi.

Velayet davası açtığını ancak bunun aleyhine sonuçlandığını kaydeden Şahin, şöyle devam etti, "Mahkeme olmasa çocukları bana veriyorlardı. Velayet davası açınca anneleri de benim çocuklara bakamayacağımı savundu. Bilirkişi raporu onun istediği gibi olumsuz çıktı. Ben çocuklara çoğu zaman olmaz diyemiyorum, bunu bahane ettiler.

Eşim 'Çocukları almaman için ölene kadar elimden geleni yapacağım.' dedi. Umut Yıldızı Derneği ile de görüştüğünü belirten Şahin’e Türk psikolog önerilmiş. Bu sayede mahkemeye sunmak üzere bilirkişi raporu düzenleneceğini belirten Şahin, Yurt Dışı Türkler Başkanlığı (YTB) gibi kurumlardan da destek bekliyor. CİHAN

Yorumlar