Genç Kazak mucitler yarıştı

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Genç Mucitler Proje Yarışması finali yapıldı.Uluslararası Kazak-Türk Eğitim Vakfı(KATEV) tarafından organize edilen yarışmaya çok sayıda okuldan öğrenci katıldı. gençler arasında araştırma ve geliştirme...

Google Haberlere Abone ol
Genç Kazak mucitler yarıştı

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Genç Mucitler Proje Yarışması finali yapıldı.

Uluslararası Kazak-Türk Eğitim Vakfı(KATEV) tarafından organize edilen yarışmaya çok sayıda okuldan öğrenci katıldı.

gençler arasında araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek ve eğitimi daha ilgi çekici hala getirmek, öğrencilerin bağımsız çalışma becerileri, entelektüel düşünme, disiplin, sıkı çalışma, teorik bilgileri uygulama yeteneğini geliştirmek amacıyla düzenlenen etkinliğe 3 binden fazla katıldı.

Nurorda Uluslararası Kazak-Türk Lisesi’nde yapılan ve iki gün süren finale jurinin belirlediği en iyi yüz proje kaldı. Projeler; Alternatif Enerji Kaynakları, Sosyal Sorunlar, Dil ve Sosyal Bilimler ve Bilim ve Teknoloji olmak üzere dört ana başlık altında değerlendirildi. Projeleri, Prof. Dr. Fuat Haciyev başkanlığında Nazarbayev Üniversitesi'nden gelen 15 kişilik juri heyeti değerlendirdi. Kazakistan’da alanında ilk defa düzenlenen yarışmayı, Alternatif Enerji Kaynakları dalında Gökçetav Kazak- Türk Lisesi öğrencisi Sancar Kencebolatov kazandı. Sancarın ‘Gamma Stirling Engine ‘ adlı projesi juriden tam not aldı. Enerji panelleri, akıllı yollar, 3D yazıcı, robot tanklar ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.

Kazakistan genelinde bulunan okullarda iki yıldır proje tabanlı eğitim yapıldığını söyleyen KATEV Başkan Yardımcısı Abdurahman Sel, bunun neticesinde yaklaşık üç bin projenin hazırlandığını ve bugün bu projeler arasından seçilen en iyi yüz projenin yarışmaya katıldığını belirtti. Sel, sayısal, sözel, dil ve sosyal problemler ve geleceğin sürdürülebilir enerji kaynaklarını içeren bu projenin yapılmasının en önemli sebebinin Astana’da yapılacak olan Expo 2017’ye öğrencilerin hazırlanması ve desteklemesi olduğunu ifade etti.

Yarışma sonunda düzenlenen ödül töreninde dereceye giren öğrencilere ödüller verildi.

CİHAN

Yorumlar