Gazze'ye destek gösterisini yasaklayan hükümete eleştiri

Fransa’nın başkenti Paris’te hafta sonu gerçekleştirilen yasaklı Gazze eyleminde çıkan olaylar, hükümete yönelik eleştirileri artırdı.Ana muhalefet partisi Halk Hareket Birliği (UMP) genel başkan adayı Bruno Le Maire, Gazze’ye destek...

Google Haberlere Abone ol
Gazze'ye destek gösterisini yasaklayan hükümete eleştiri

Fransa’nın başkenti Paris’te hafta sonu gerçekleştirilen yasaklı Gazze eyleminde çıkan olaylar, hükümete yönelik eleştirileri artırdı.

Ana muhalefet partisi Halk Hareket Birliği (UMP) genel başkan adayı Bruno Le Maire, Gazze’ye destek gösterisinin yasaklanmasının iyi bir karar olmadığını söyledi. Le Maire, "Gösteri hakkı anayasada belirlenen temel bir hak. Ona dokunmamak lazım." ifadelerini kullandı. Hükümetin anayasal hakka dokunuğunu belirten Le Maire, Marsilya ve Lyon’da izin verilen Gazze’ye destek gösterilerinde hiçbir olayın yaşanmadığını hatırlattı. Bruno Le Maire, hükümete de çağrı yaparak olayların çıkmasına neden olan göstericilerin yakalanarak yargılanması, yabancıların da sınır dışı edilmesi çağrısında bulundu.

Bağımsız Demokratlar Birliği (UDI) Başkan Adayı Yves Jego, hükümetin yasak kararını 'provokasyon' olarak nitelendirdi.

Sol Parti’den yapılan açıklamadaysa "Yasak kararı provokasyon ve aldatmacadır." ifadelerine yer verildi.

Hükümetin Gazze’ye destek eylemini yasaklamasına iktidar partisi içerisinden de tepki geldi. Soyalist Parti( PS) Seine-Saint-Denis Milletvekili Razzy Hammadi, yasak kararını 'hata' olduğunu söyledi.

Muhalefetin eleştirilerine cevap veren İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise yasak kararını savundu. Cazeneuve, yasağın, şiddetin sebebi değil, önceki eylemlerdeki şiddetin sonucu olduğunu savundu. Gösterilerin yasaklanmaması durumunda daha kötü sonuçlarla karşı karşıya kalınabileceğini vurguladı.

Bu arada Başbakan Manuel Valls hafta sonu Gazze’ye destek gösterisinde yaşanan şiddet olaylarının kabul edilemez olduğunu belirtti. Paris’in kuzey banliyösü Sarcelles’de Pazar günü gerçekleştirilen destek gösterisinde bir sinagoga ve Yahudi kasabına saldırıldığını söyleyen Valls, "Bu tam olarak Yahudi düşmanlığıdır, ırkçılıktır." ifadelerini kullandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yasak kararına rağmen hafta sonu binlerce kişi Paris Barbes ve kuzey banliyösü Sarcelles'de düzenlenen Gazze’ye destek mitingine katılmıştı. Polisin gaz bombası ile müdahale ettiği gösterilerde 45 kişi gözaltına alınmıştı. CİHAN

Yorumlar