Gazze’deki tek plastik cerrah, yanık yaralarıyla başa çıkamıyor

İsrail’in Gazze saldırıları sonucu aralarında çocuklar çok sayıda insan yanık yaraları ile hastanelere getiriliyor. Ancak Gazze’de sadece bir plastik cerrah bulunuyor. Gazze’ye yardım için gelen plastik cerrah Hasan Ebu Sitte, aralarında...

Google Haberlere Abone ol
Gazze’deki tek plastik cerrah, yanık yaralarıyla başa çıkamıyor

İsrail’in Gazze saldırıları sonucu aralarında çocuklar çok sayıda insan yanık yaraları ile hastanelere getiriliyor. Ancak Gazze’de sadece bir plastik cerrah bulunuyor. Gazze’ye yardım için gelen plastik cerrah Hasan Ebu Sitte, aralarında çocuklar çok sayıda yaralının yanıklarla hastaneye getirildiğini ve hepsini tedavi edecek imkan olmadığını söyledi.

Doktor Sitte’nin hastalarından biri yanık yaraları ile hastaneye getirilmiş 3 yaşındaki Yamin. Yamin, İsrail’in Gazze bombardımanında yanık yarası almış yüzlerce yaralıdan sadece biri. İsrail’in Gazze’nin merkezindeki El Burac bölgesindeki evi vurması sonucu Yamin’in olduğu evde 19 kişi ölmüştü. Sadece Yamin sağ kurtulurken, o da şimdi vücudundaki yanık yaraları ve çok sayıda kırık sonucu tedavi görüyor.

Filistin için Sağlık Yardımı grubu tarafından Gazze’ye gönderilen Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden plastik cerrah Hassan Ebu Sitte, çok az sayıda hafif yaralı olduğunu, bir çok kişinin yaralarının ağır olduğunu söyledi.

Sitte, “Yaralıların yüzde 70’i hayatı boyu sakat kalacak ya da yaralarının izlerini taşıyacak. Hayatları hiçbir zaman aynı olmayacak.” dedi.

8 yaşındaki bir yaralıyı anlatan doktor Sitte, “8 yaşında çocuk bir hastam vardı. Saldırıda bütün ailesini kaybetmişti. Yüzünün yarısı yanmış ve bir gözünü kaybetmişti. Ayrıca diğer gözü patlamadan zarar görmüştü. Yüzünü onarmaya ve yaralarını kapatmaya çalıştım ve bana neden ışıklar gitti diye sorup duruyordu.”diye konuştu.

2008’in sonu ve 2009’un başlarındaki İsrail saldırılarında da Gazze'de olduğunu anlatan plastik cerrah Hassan Ebu Sitte, bugün yaşanan dramın ve yaralı sayısının sağlık sisteminin kapasitesinin çok üstünde olduğunu söyledi.

İsrail’in 8 Temmuz’da başlayan Gazze saldırıları sonucu ölü sayısı bin 829’a yükselirken, BM ölenlerin çoğunun sivil olduğunu bildirdi. CİHAN

Yorumlar