Gauck: NSU gerçeğini öğrenince ben de kötü bir uyanış yaşadım

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, bütün vatandaşları karşılıklı saygıya, şiddet ve nefrete karşı birlikte adım atmaya çağırdı. Köln'deki Keup Caddesi saldırısının yıldönümü etkinliklerinde ‘Demokrasiye saygısı olmayan aşırı...

Google Haberlere Abone ol
Gauck: NSU gerçeğini öğrenince ben de kötü bir uyanış yaşadım

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, bütün vatandaşları karşılıklı saygıya, şiddet ve nefrete karşı birlikte adım atmaya çağırdı.

Köln'deki Keup Caddesi saldırısının yıldönümü etkinliklerinde ‘Demokrasiye saygısı olmayan aşırı sağ’a da çağrıda bulunan cumhurbaşkanı, “Sizin nefretiniz bizi teşvik eder. Biz çoğunluğuz ” diyerek aşırı sağa karşı mücadeleyi öne çıkardı. Terörün kurbanlarına ve ailelerine olaydan duyduğu üzüntüyü dile getiren Gauck, “Biz bugün daha sonrasında ne kadar mağdurun yalnız bırakıldığını, hatta şüpheli olarak muamele gördüğü hissine kapıldığını, o vakitler ne kadar güvensizlik ekildiğini de hatırlıyoruz” şeklinde konuştu.

“Bir terör örgütünün bu kadar uzun süre hareket edebilmesini ben de tasavvur edememiştim” diyerek NSU’nun aktif olduğu dönemlerin toplumdaki algılanışına işaret eden cumhurbaşkanı, hakikati öğrendikten sonra durumun onun içinde ‘kötü bir uyanma’ olduğunu söyledi. Toplumun çoğulculuğunu inkar edenlerin Almanya adına konuşmadığını vurgulayan cumhurbaşkanı, “Festival mükemmel bir şey ortaya koyuyor. Bu, Keupstrasse, Mülheim ve Köln’e bir hediyedir.” dedi.

Sayısı az olanların nefretine dayanışma ve duygudaşlık göstererek karşı durma çağrısında bulunan Gauck, “Şimdi bizler toplumumuzun açıklığını güçlendirmek için burada birlikte duruyoruz. Bu aşırı sağcılara bir mesajdır.” şeklinde konuştu.

BİR DEVLET UTANIR MI BİLMEM, AMA BEN UTANIYORUM!

Schauspiel Köln’de düzenlenen panelde konuşan Federal Adalet Bakanı Heiko Maas da “Bir çok hata yapıldı. Bir devlet utanabilir mi bilmiyorum. Ama ben utanıyorum. Almanya’nın vatandaşlarını daha iyi koruması gerekirdi” ifadelerini kullandı.Maas, Belgelerin yok edilmesinin hiç bir haklı gerekçesi olamayacağını belirtti.

NSU kurbanlarının avukatı Mehmet Daimagüler de soruşturmalarda sistematik olarak hata yapıldığını kaydetti. Daimagüler, “Başbakan Merkel bu nasıl olabilir gibi çok doğru sorular sordu. Ama asıl bazı şeyleri söylememesi yanlıştı. Hiç ‘Müslümanlar’, ‘Türkler’ kelimelerini ağzına almadı. Bu insanlar tam da bu yüzden öldürüldü.” dedi. Daimagüler, NSU davasından tüm gerçeklerin çıkacağına inanmadığını kaydederek, “Nazi şahitler var ki; bunlar devlet tarafından finanse ediliyor, Anayasa’yı Koruma Teşkilatı tarafından finanse edilenler var.” açıklamasını yaptı.

Gazeteci Stefan Aust ise belgelerinin imha edilmesiyle ilgili olarak “Bu bir NSU değil, devlet skandalıdır.” değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

Yorumlar