Gat kullanımını yasaklayan İngiltere’ye Kenya’dan tepki

İngiltere Sağlık Bakanlığı’nın gat olarak bilinen uyuşturucu maddenin ülke içinde satış ve kullanımını yasaklamaya hazırlanması, bitkinin Kenya’daki en büyük üretici şehri Meru halkı tarafından tepki ile karşılandı.

Google Haberlere Abone ol
Gat kullanımını yasaklayan İngiltere’ye Kenya’dan tepki

İngiltere Sağlık Bakanlığı’nın gat olarak bilinen uyuşturucu maddenin ülke içinde satış ve kullanımını yasaklamaya hazırlanması, bitkinin Kenya’daki en büyük üretici şehri Meru halkı tarafından tepki ile karşılandı. Yasak, gatın en büyük ihracatçısı Kenya'da yıllık 100 milyon dolar zarara mâl olacak.

Yaklaşık 90 bin bağımlısı olan ve bizzat Somali kökenli vatandaşların zararı sebebiyle yasaklanmasını istedikleri gatın kullanım ve satışı, C sınıfı uyuşturucu kapsamına alınarak engellenecek. İngiliz hükümeti, bağımlıların tedavi süreçlerini garanti altına alacaklarını duyurdu.

Gat bağımlılık yapmakla beraber, tembelliğe ve psikolojik rahatsızlıklara da yol açıyor. Aile saadetinin bozulmasına sebep olarak görülen bitki, özellikle erkek nufus üzerinde iş gücü kaybına neden oluyor.

Etiyopya kökenli olduğu düşünülen ve çiçekli bir bitki olan gat, ağızda çiğnendiğinde verdiği uyarıcı etkisinden ötürü Doğu Afrika ile Arap yarımadasında özellikle Yemen'de yetiştiriliyor.

Kullanımı Afrika’nın geneli ve Avrupa’da yaşayan Afrikalılar arasında yaygın olan bitkinin toplumsal olarak verdiği zararlar tartışılmaya devam ediyor. Kimi ülkeler gatın satış ve kullanımını serbest bırakırken, birçok ülke verdiği sosyo-psikolojik zarardan dolayı bitkiyi uyuşturucu madde kapsamında yasakladı.

Gat satışının, terör faaliyetlerinin finansmanına da katkısı olduğu düşünülüyor. CİHAN

Yorumlar