Gandi ölüm yıldönümünde anılıyor

Hindistan’ın bağımsızlık lideri Mahatma Gandi, yıldönümünde ülke genelinde anılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Gandi ölüm yıldönümünde anılıyor

Hindistan’ın bağımsızlık lideri Mahatma Gandi, yıldönümünde ülke genelinde anılıyor.
Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ve Cumhurbaşkanı Pranabh Mukherjee de bugün Gandi adına yapılan anıt mezarda saygı duruşunda bulundu. İki liderle beraber hükümet ve muhalefetten bir çok siyasi de anma törenine katıldı.
Gerçek ismi Mohamdas Karamchand Gandi olan ve kendisine “Büyük Ruh” anlamına gelen Mahatma lakabı takılan Gandi, Hindistan’ın 1947’de İngiliz Krallığı'ndan bağımsızlığını kazanmasında şiddete başvurmadan oynadığı rol ile meşhur olmuştu.
2 Ekim 1869’da Hindistan’ın Gujarat eyaletinde doğan Gandi Hindistan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra 30 Ocak 1948’de Yeni Delhi’de aşırı fanatik bir Hindu olan Nathuram Godse tarafından silahla vurularak öldürülmüştü.
Şiddete başvrumadan kaba kuvvete karşı direniş ve toplumu kucaklaması ile bütün Hint alt kıtasının ve zamanla dünyanın saygısını kazanan Mahatma Gandi Hindistan’ın parçalanmasından yana olmadı. 1947 yılında İngiliz Krallığı'ndan Pakistan ve Hindistan olarak bağımsızlık kazanılmadan önce Pakistan’ın bağımsızlık lideri Cinnah’a ülkeyi bölmemesi için çok dil döken Gandi, aşırı Hindular tarafından Müslümanlara taviz vermekle suçlanıyordu.
Pakistan’ın ve Doğu Pakistan’ın (Bangladeş) Hindistan’dan ayrılması ile özellikle Kuzey Hindistan’da Hindu ve Müslümanlar arasında çok büyük çatışmalar yaşanırken Gandi Müslümanlara “Benim ülkemin insanı, benim kardeşlerim” diyerek sahip çıkmıştı. Hindu-Müslüman çatışmalarının durması için uzun süreli açlık oruçlarına başlayan Gandi bir çok defa şiddeti durdurmakta başarılı olmuştu.


CİHAN

Yorumlar