Gagauz lider, muhtemel 'bağımsızlık' için Cumhurbaşkanı Gül'e mektup yazdı

Avrupa Birliği'ne dahil olmak için Romanya ile birleşmenin konuşulduğu Moldova'da, Gagauz Özerk Yönetimi de kendi yolunu çizmek için referanduma gitmeyi planlıyor.

Google Haberlere Abone ol
Gagauz lider, muhtemel 'bağımsızlık' için Cumhurbaşkanı Gül'e mektup yazdı

Avrupa Birliği'ne dahil olmak için Romanya ile birleşmenin konuşulduğu Moldova'da, Gagauz Özerk Yönetimi de kendi yolunu çizmek için referanduma gitmeyi planlıyor. Gagauz Yeri Başkanı Mihail Formuzal, konuyla ilgili görüşünü almak üzere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e mektup yazdığını açıkladı.

Gagauz Özerk Yönetimi, 2 Şubat tarihinde referanduma gitmeyi planlıyor. Referandumda "(Rusya'nın kurduğu ) Gümrük Birliği'ne mi Avrupa Birliği'ne mi dahil olmak istiyorsunuz?" ve "Romanya ve Moldova'nın birleşmesi durumunda bağımsız olmayı mı yoksa Romanya'ya dahil olmayı mı destekliyorsunuz?" soruları sorulacak.

Moldova Hükumeti, AB ilerleme programına hızla devam ederken, kulislerde Gagauzya’nın tavrı hararetle tartışılıyor. Başkan Formuzal konu ile görüşünü almak üzere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e mektup yazdığını duyurdu. Moldova milliyetçilerinin birleşme çağrıları karşısında, Gagauz milliyetçi kanat özerkliğin devam etmesi; Romanya ve Moldova’nın birleşmesi halinde ise bağımsızlık ilanının istiyor. Milliyetçiler, ortaya çıkacak ihtilaflarda ise Türkiye ve Rusya’yı çözüm ortağı olarak görüyor. CİHAN

Yorumlar