Gagauz Bölgesi'nde dün bağımsızlık referandumu yapıldı

Moldova'ya bağlı Gagauz (Gökoğuz) Özerk Bölgesi'nde, ülkenin Romanya ile birleşmesi durumunda bölgenin bağımsızlık ilanı için halkoylaması yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Gagauz Bölgesi'nde dün bağımsızlık referandumu yapıldı

Moldova'ya bağlı Gagauz (Gökoğuz) Özerk Bölgesi'nde, ülkenin Romanya ile birleşmesi durumunda bölgenin bağımsızlık ilanı için halkoylaması yapıldı. Kişinev hükümeti, 'kanunsuz' olarak nitelendirdiği referandumun ancak kamuoyu yoklaması olabileceğini belirti.

Rusya’da yaşayan işadamı Yuriy Yakubov'un sponsorluğunda düzenlenen referandumda şu sorular soruldu: Avrupa Birliği'ne mi (Rusya'nın başını çektiği) Gümrük Birliği'ne mi dahil olmak istersiniz? 2) Moldova bağımsızlığını yitirirse Gagauzya’nın bağımsız olmasını destekliyor musunuz?

Halkın isteklerininde duyulması gerektiğini belirten Gagauzya Özerk Bölgesi Başkanı Mihail Formuzal ''Referandum sonuçlarını bekleyeceğiz. Çıkan sonuçları Moldova hükumeti ile tekrar değerlendireceğiz." dedi.

Gagauz milliyetçileri, Moldova'nın 2018'e kadar Romanya ile birleşme planlarının olduğunu öne sürüyor ve bu durumda kendilerine Rusya'nın da desteği ile yeni bir yol çizmek istiyor.

Komrat Devlet Üniversitesi Ekonomi Fakültesi Dekanı Dr. Konstantin Tavşancı ise referandum sorusunun halkı böldüğünü öne sürerek, Ukrayna'daki olaylar Moldova'ya da sıçramadan sorunlara geniş katılımlı şekilde çözüm yollarının bulunmasını istedi. CİHAN

Yorumlar