Gabon Milli Eğitim Bakanı: Hizmet, daha büyük okullar açsın

Batı Afrika ülkelerinden Gabon'un Milli Eğitim Bakanı Leon Nzouba, ülkesindeki Türk okullarının faaliyetlerinden büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Gabon'da Bakan Nzouba'nın da katıldığı 'Türk Günü' kermesinin geliri ise Soma'ya...

Google Haberlere Abone ol
Gabon Milli Eğitim Bakanı: Hizmet, daha büyük okullar açsın

Batı Afrika ülkelerinden Gabon'un Milli Eğitim Bakanı Leon Nzouba, ülkesindeki Türk okullarının faaliyetlerinden büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Gabon'da Bakan Nzouba'nın da katıldığı 'Türk Günü' kermesinin geliri ise Soma'ya gönderilecek.

Başkent Libreville'de düzenlenen Türk Günü etkinliklerine katılan Milli Eğitim Bakanı Nzouba, Türk-Gabon Uluslararası Özel Okulu'nun çok önemli bir eğitim kurumu olduğunu kaydetti. Bakanı Nzouba, ''Cumhurbaşkanımız ve hükümetimiz olarak, Türk girişimcileri daha büyük okul açmaları için teşvik edip cesaretlendiriyoruz.'' ifadelerini kullandı.

OKULLAR, TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRİYOR

Türk-Gabon Uluslararası Özel Okulu'nun her sene gerçekleştirdiği matematik yarışmalarıyla ülke eğitimine bilimsel manada büyük katkı sunduğuna dikkat çeken milli eğitim bakanı, ''Bu okul sayesinde öğrencilerimiz Türk eğitim sisteminden yararlanırken birçok dili de öğrenme fırsatı buluyor.'' dedi.

Leon Nzouba, iki dost ülke Türkiye ve Gabon arasında başta diplomatik ve ekonomik olmak üzere güçlü ilişkiler bulunduğunu da hatırlatarak, Türk okulunun bu ilişkileri güçlendirdiğinin altını çizdi. Milli eğitim bakanı, düzenlenen Türk Günü etkinliğinin de buna güzel bir örnek teşkil ettiğini belirtti.

2 ÖĞRENCİYLE BAŞLADIK, 3 OKULLA DEVAM EDİYORUZ

Türk-Gabon Uluslararası Özel Okulu'nun Müdürü Ercan Yılmaz ise okulun eğitime 2008 yılında 2 öğrenciyle başladığını, bugün ise 3 okul ve 240 öğrenciyle devam ettiğini aktardı. Yeni okul inşaatını da gelecek yıl tamamlayacaklarını belirten Yılmaz, ''Daha güzel hizmet etme imkanı bulacağız. Türkiye'yi Gabon'a, aynı şekilde Gabon'u da Türkiye'de tanıtmak bizim üzerimizde bir misyon. Bu misyonu gerçekleştirmeye çalışıyoruz.'' dedi.

Okullar ve eğitimin ülkelerin birbirini tanıması için hem gerekli hemde çok önemli bir faktör olduğuna dikkat çeken Yılmaz, ''Şu anda yavaş yavaş yetişmeye başlayan çocuklar Türkçemizi öğreniyorlar, Türkçe konuşuyorlar, bizi anlıyorlar. Bizim televizyonlarımızı izliyerek, şarkılarımızı söyleyerek bir sevgi katediyolar. Bizim kültürümüzü de tanıyorlar. Kültürün yanında ekonomik ilişkiler de gelişiyor. Ekonominin gelişmesi için dil büyük avantaj." dedi

'TÜRK GÜNÜ' KERMESİNİN GELİRİ SOMA'YA

Gabon'daki geleneksel Türk Günü etkinliğini ilk kez Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Gabon ziyareti sırasında düzelediklerin belirten Yılmaz, "İki ülkenin birbirini daha iyi tanıması için düzenlemeye çalışıyoruz. Her yıl biraz daha gelişiyor, katılım biraz daha artıyor." dedi.

Türkiye'den binlerce kilometre uzakta düzenlenen geleneksel Türk Günü etkinliklerine Gabonluların ilgisi yoğun oldu. Milli eğitim bakanının yanı sıra belediye başkanları ve çok sayıda davetli de etkinlikte hazır bulundu. Soma'da hayatını kaybeden madenciler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan Türk Günü'nde düzenlenen kermesin gelirinin de yine Soma'ya gönderileceği belirtildi.

Etkinlikte ayrıca, Türk okulunun Gabon genelinde düzenlediği matematik yarışmasının birincilerine de ödüller takdim edildi. CİHAN

Yorumlar