Gabon'daki şiddet olayları

"Muhalefetle iktidar arasında seçim sonrası oluşan ihtilafın çözümü ancak var olan yasalara, anayasaya uygun davranmakla ve diyaloğa daha fazla yer vermekle mümkündür"

Google Haberlere Abone ol
Gabon'daki şiddet olayları
Afrika Birliği'nden, Gabon'da seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından çıkan şiddet olaylarıyla ilgili, ülkede seçim sonrası oluşan ihtilafın çözümünün ancak var olan yasalara, anayasaya uygun davranmakla ve diyaloğa daha fazla yer vermekle mümkün olabileceği duyuruldu.

Çad Devlet Başkanı ve Afrika Birliği Dönem Başkanı İdris Deby Itno, 27 Ağustos'ta ülkede düzenlenen devlet başkanı seçiminin resmi olmayan sonuçlarının açıklanmasının ardından muhaliflerle güvenlik güçleri arasında yaşanan şiddet olaylarında 6 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade ederek, "Olayların çözümü, diyalog kurmaktan geçmektedir." dedi.

Mevcut Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba'nın tekrar iktidara geldiği süreci çok yakından takip ettiklerini kaydeden Deby Itno, Gabon'daki şiddet olaylarına ilişkin Bongo ve seçimdeki rakibi muhalif aday Jean Ping ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Deby Itno, Ping'in, söz konusu seçimlerde hile yapıldığı yönündeki iddialarını kendisine aktardığını ifade ederek, "Muhalefetle iktidar arasında seçim sonrası oluşan ihtilafın çözümü ancak var olan yasalara, anayasaya uygun davranmakla ve diyaloğa daha fazla yer vermekle mümkündür." değerlendirmesinde bulundu.

Şiddet olayları, sonuçların açıklanmasıyla başladı

Devlet başkanı seçiminin resmi olmayan sonuçlarına göre, Bongo oyların yüzde 49,80'ini, Ping ise yüzde 48,23'ünü almıştı.

Yerel kaynaklar, Bongo'nun tekrar iktidara gelmesine karşı çıkan ve oyların yeniden sayılmasını isteyen muhaliflerin Başbakan Yardımcısı Paul Biyoghe Mba'nın başkentin 6. bölgesindeki evi ile parlamento binasını ateşe verdiğini, Port Gentil ve Oyem gibi ülkenin başka kentlerinde de güvenlik sorunlarının yaşandığını bildirmişti.

Olayların başladığı günden bu yana en az 6 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtilmişti.

Ali Bongo, babası Ömer Bongo'nun ülkeyi 1967-2009 yıllarında yönetmesinin ardından, 2009'da iktidara gelmişti.

Gabonlular, 2009'daki seçimin sonuçlarına da karşı çıkmıştı.

Yorumlar