Füle: Türkiye, Avrupa değerlerine bağlılığına şüphe uyandırdı

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, son üç ayda yaşanan gelişmelerin, Türkiye’nin Avrupa değerleri ve standartlarına bağlılığına şüphe düşürdüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Füle: Türkiye, Avrupa değerlerine bağlılığına şüphe uyandırdı

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, son üç ayda yaşanan gelişmelerin, Türkiye’nin Avrupa değerleri ve standartlarına bağlılığına şüphe düşürdüğünü söyledi.

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu’nda konuşan Stefan Füle, Türkiye’nin üyelik sürecinde geçtiğimiz yıl kat edilen ilerlemelerden ve son dönemde ortaya çıkan endişelerden bahsetti. Son üç aydaki gelişmelerin, Türkiye’nin Avrupa değerleri ve standartlarına bağlılığıyla ilgili şüphe uyandırdığını ifade eden Füle, “Gelecek üç ayın, yanıldığımı kanıtlamasını ciddiyetle umut ettiğimi belirtmek istiyorum. Umarım Türkiye, kendisini AB’ye daha da yaklaştıracak reformlara yeniden girişir.” dedi.

CİDDİ ENDİŞE VE HAYAL KIRIKLIĞI

Stefan Füle, 2013’ün sonunda Türkiye ile yeni bir faslı müzakereye açtıklarını ve Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vizesiz seyahati için diyalog başlatıldığını hatırlattı. Ticari ilişkiler, enerji işbirliği, dış politikada stratejik diyalog konularında yapılanları anlattı. Füle, aynı anda katılım müzakerelerinde ‘endişe ve hayal kırıklığına sebep olan’ gelişmelere şahit olduklarını söyledi. Füle, HSYK ile ilgili önemli yetkilerin Adalet Bakanlığı’na devredilmesini, daha önce AB ile istişare edilerek yapılan reformdan geri adım atılması olarak değerlendirdi. Stefan Füle, “Bu değişiklikler, Türkiye’de yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı ile kuvvetler ayrılığıyla ilgili ciddi endişeler uyandırıyor.” dedi.

YOLSUZLUK SORUŞTURMALARI TEHLİKEYE GİRDİ

Çok sayıda polis, hakim ve savcıların yerlerinin değiştirilmesini de eleştiren Füle, yolsuzluk iddialarının münasip şekilde soruşturulmasının tehlikeye düştüğünü dile getirdi. Füle, usulsüzlük iddialarının şeffaf ve tarafsız şekilde ele alınmasının sağlanması için gerekenin yapılmak zorunda olduğuna dikkat çekti.

SOSYAL MEDYA YASAĞI, ENDİŞELERİN HAKLI OLDUĞUNU GÖSTERDİ

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na keyfi yetkiler veren yeni internet yasasını esefle karşıladığını belirten Füle, bundan etkilenecek tarafların haklarını aramalarının da garanti altına alınmadığını ifade etti. Füle, bazı sosyal medya sitelerinin yasaklanmasının da endişelerin halkı olduğunu gösterdiğini vurguladı. Füle, bu konudaki gelişmeleri izleyeceklerini ve sonbaharda çıkacak İlerleme Raporu’na ekleyeceklerini söyledi.

Müzakere süreci devam ederken Türkiye ile işbirliği tarzının değiştirilmesini teklif eden Stefan Füle, özellikle temel haklar ve ifade özgürlüğü ilgili yasalar çıkarılırken ve bunlar uygulanırken AB ile daha yakın istişare içinde olunmasını istedi. Füle, bu şekilde stratejik ilişkilere zarar veren anlaşmazlıklar ve yanlış anlamaların engellenebileceğini dile getirdi. Füle, “AB Komisyonu her zaman Türkiye’nin AB’ye entegrasyon sürecinin güçlü bir destekçisi oldu. Gerçek dostlardan beklenen gerçekleri söylemesidir. Bu şekilde süreç ilerleyecektir.” dedi. CİHAN

Yorumlar