Füle: Kıbrıs'ta hidrokarbon varlığı oyunu değiştiren unsurdur

Avrupa Birliği’nin (AB) Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle, Kıbrıs'a yaptığı son ziyaretinden bu yana şartların değiştiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Füle: Kıbrıs'ta hidrokarbon varlığı oyunu değiştiren unsurdur

Avrupa Birliği’nin (AB) Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle, Kıbrıs'a yaptığı son ziyaretinden bu yana şartların değiştiğini söyledi. Füle, Suriye örneğinde görüldüğü gibi bölgesel istikrarın kolayca gözden çıkarılabilecek bir şey olmadığını kaydetti.

Hem Avrupa hem de Kıbrıs’ta ekonomik zorluklar yaşandığını ifade eden Füle, ada etrafında hidrokarbonun varlığı ve buna bağlı potansiyel gelirin oyunu değiştiren diğer bir unsur olduğunu belirtti.

Avrupa Komisyonu’nun çözüm sürecine yönelik desteğini vurgulamak amacıyla adada bulunan Avrupa Birliği’nin (AB) Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle, dün akşam Kıbrıslı Türk ve Rum sivil toplum örgütü temsilcileriyle akşam yemeğinde bir araya geldi.

Yemekte yaptığı konuşmada, geçmiş dönemlerle kıyaslandığı zaman Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili daha farklı bir hava hissettiğini kaydeden Füle, bunun adanın bölünmüşlüğüne son vermek için eşsiz bir fırsat olduğunu aktardı.

Füle, Türkiye’nin müzakere süreciyle ilgili yapıcı bir rol oynadığını, “Kıbrıs” ile Türkiye’nin yakın ilişkiler içerisine girmesinin her iki taraf için de fırsatlar yaratacağını dile getirdi.

Ortak açıklama metninin önemli bir yapı taşı olduğunu belirten Füle, AB’nin de sürece destek verdiğini ve desteğini sürdürmek istediğini dile getirdi.

Komisyonun Kıbrıs Türk toplumuna müktesebatın uygulanması konusunda yardımcı olma yönündeki çabalarını hızlandıracağını da dile getiren Füle, Mali Yarım Tüzüğü ile ilgili ilerlemenin yollarını da ilgililerle ele alacağını da söyledi.

Füle, çözüm sonrasında birleşmiş etkin ve etkili bir Kıbrıs’ın AB tarafından müktesebat taahhütlerini yerine getiren bir üye olarak kabul edilebileceğini de ifade etti ve çözüm sürecinde ilerlemeler olduktan sonra yeni önlemler konusunu birlikte ele almaya hazır olduklarını kaydetti.

Dahil olan herkesin kendini rahat hissedeceği bir yol tanımlayarak süreçte ilerlenmesi gerektiğini vurgulayan Füle, sivil toplumun sürece büyük katkı yaptığını ve yapmaya devam edeceğini de ifade etti. CİHAN

Yorumlar