Füle: Görüşmelerde bir sonuç yok, Seydiç-Finci sorunu masada kaldı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikası'ndan sorumlu üyesi Stefan Füle, dün gece Bosna-Hersek liderleriyle yaptığı görüşmeyi değerlendi.

Google Haberlere Abone ol
Füle: Görüşmelerde bir sonuç yok, Seydiç-Finci sorunu masada kaldı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikası'ndan sorumlu üyesi Stefan Füle, dün gece Bosna-Hersek liderleriyle yaptığı görüşmeyi değerlendi. Derin bir hayal kırıklığına uğrayan Füle, 'Seydiç-Finci' sorununun çözülemediğini ve bu konu ile ilgili kendi katılımının sona erdiğini açıkladı.

Füle, 'Seydiç-Finci' kararının uygulanması tartışmalarında, süreç boyunca bazılarının çözüm için samimi çaba verdiklerini, bazılarının anlaşmak istediklerini ama hiçbir şey yapmadıklarını, bazılarının da tamamen faklı bir anlam yüklemeye çalıştıklarını belirtti. Dünkü toplantı ile ilgili yorum yapan Füle, "Dün gece de aynı şey oldu, ve derin bir hayal kırıklığına uğradım. Bu benim başarısızlığım değil, bu Bosnalı liderlerin başarısızlığıdır; bunu onlara da söyledim." dedi.

Stefan Füle, sorunun çözülmesinin, Bosna'nın AB üyeliği yolunda anahtar niteliğinde şartlardan biri olduğunu vurguladı. Füle, "Mahkeme kararının uygulanması otomatik olarak 'İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nın yürürlüğe girmesi ve Bosna'nın somut bir üyelik başvurusu yapabilmesi anlamına gelir. Bu birçok reformun ve birçok diğer değişimin başlangıcı oldurdu." diye konuştu.

Bosna-Hersek'in AB'ye üye olabilmesi için Seydiç-Finçi ile ilgili AİHM'nin 2009 yılı tarihli kararını uygulaması en önemli şartlardan birini oluşturuyor. AİHM tarafından, Seydinç-Finçi davasında, Bosna-Hersek anayasasına göre etnik sebeplerle cumhurbaşkanlığı seçimine kısıtlamalar getirilmesi insan haklarına aykırı bulunmuştu. Bosna'da 1995'te imzalanan ve savaşı durduran Dayton Barış Antlaşması sadece Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlara cumhurbaşkanı olabilme hakkı tanıyor. CİHAN

Yorumlar