Füle: AB Türkiye'deki reformlar için destekleyici rolünü sürdürmeli

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında en yüksek karar organı olan Ortaklık Konseyi’nin 52. toplantısı Lüksemburg'da gerçekleştirildi. Toplantıya Türkiye'yi temsilen AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu katılırken, Avrupa Birliği'ni...

Google Haberlere Abone ol
Füle: AB Türkiye'deki reformlar için destekleyici rolünü sürdürmeli

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında en yüksek karar organı olan Ortaklık Konseyi’nin 52. toplantısı Lüksemburg'da gerçekleştirildi.

Toplantıya Türkiye'yi temsilen AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu katılırken, Avrupa Birliği'ni ise Dönem Başkanı Yunanistan'ın Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ve AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Stefan Füle temsil etti.

Görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, katılım müzakerelerine yeni bir ivme kazandırılması gerektiğini vurguladı. Çavuşoğlu, siyasi sebeplerden dolayı bloke edilen 17 fasıl dışındaki bütün fasılların derhal açılması gerektiğini belirtti. AB Bakanı Çavuşoğlu, Ortadoğu ve Doğu Avrupa'da yaşanan gelişmeleri de hatırlatarak, Türkiye ile AB arasında ortak vizyon oluşturulmasının önemine değindi.

Stefan Füle ise AB'nin özellikle hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı kapsamında Türkiye'deki reformlar için destekleyici rolünü sürdürmesi gerektiğini savundu. Füle, toplantıda, yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ve internetle ilgili olmak üzere birtakım yeni mevzuatların kaygı uyandırdığına değindiklerini aktardı. Ayrıca, yolsuzlukla ilgili iddiaların da gündeme gelen konular arasında olduğunu kaydeden Füle, güvenin sağlanması için devlet içinde ve kurumlarda bu iddiaların tarafız ve şeffaf şekilde ele alınması gerektiğini söyledi.

Stefan Füle, Türkiye ile ilişkilerde kolay bir 6 ay geçirmediklerini de belirterek, Ekim ayında açıklanacak ilerleme raporunun tonunu önümüzdeki günlerde atılacak adımların belirleyeceğini vurguladı. Füle; özgürlükler, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları konusundaki dengenin gerekliliğini vurgularken, AB'nin bu konuda Türkiye'ye yardımcı olabileceğinin altını çizdi. Füle, üçüncü yargı paketiyle başlayan olumlu trendin dördüncü yargı paketiyle devam ettiğinin de altını çizdi.

Evangelos Venizelos da toplantıda kuvvetler ayrılığı, basın ve internet özgürlüğünün önemini vurguladıklarını söyledi. Venizelos, geri kabul anlaşmasının bütün ülkeler için yürürlüğe konmasını beklediklerini aktardı. Yunanistan Dışişleri Bakanı, Ek Protokol'ünün uygulanmasının da, AB Türkiye ilişkileri ve bölge istikrarına çok büyük katkıları olacağına inandıklarına değindi.

"IRAK'TAKİ DURUM ENDİŞE VERİCİ"

Bir gazetecinin Irak ve Şam İslam Devleti'nin (İŞİD) finansmanı ile ilgili sorduğu soruya da Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyedeki iç karışıklıktan radikal ve terörist grupların avantaj sağladığını söyledi. Çavuşoğlu, İŞİD'in yaptıklarının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak 80'den fazla Türk vatandaşının İŞİD tarafından rehin tutulduğunu kaydetti. Bunun endişe verici olduğunu belirten Mevlüt Çavuşoğlu, bölgedeki durumun sadece Türkiye için değil, aynı zaman da Irak ve Suriye'nin geleceği için de kaygı verici olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar