Füle: 17 Aralık süreci ile birlikte Türkiye Avrupa standartlarından uzaklaştı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, 17 Aralık süreci ile birlikte Türkiye’nin Avrupa standartlarından uzaklaştığını söyledi. Füle, “Türkiye’deki yolsuzluk iddiaları, soruşturma yürüten savcı...

Google Haberlere Abone ol
Füle: 17 Aralık süreci ile birlikte Türkiye Avrupa standartlarından uzaklaştı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, 17 Aralık süreci ile birlikte Türkiye’nin Avrupa standartlarından uzaklaştığını söyledi. Füle, “Türkiye’deki yolsuzluk iddiaları, soruşturma yürüten savcı ve hâkimlerin yerlerinin değiştirilmesi, aynı zamanda AB ile istişare içinde olmaksızın gerçekleştirilen süratli mevzuat değişiklikleri, Türkiye’nin Avrupa standartlarından daha da uzaklaştığı şeklinde görüldü.” dedi. Stefan Füle, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararlardan ise övgü ile söz etti.

AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Ankara’daki temaslarının ardından basın toplantısı düzenledi. Türkiye’deki AB Delegasyonunda düzenlenen toplantıda Stefan Füle, Türkiye’nin üyelik sürecinde yakalanan ivmenin devam ettirilememesini eleştirdi. Türkiye’nin Avrupa değerlerine ve Avrupa standartlarına olan taahhütleri üzerine şüpheler ortaya çıktığını kaydeden Füle, “Türkiye’deki yolsuzluk iddiaları, soruşturma yürütenlerin ve savcıların, hâkimlerin yerlerinin değiştirilmesi, aynı zamanda mevzuattaki süratle gerçekleştirilen ve AB ile istişare içinde olmaksızın gerçekleştirilen süratli değişiklikler, Türkiye’nin Avrupa standartlarından daha da uzaklaştığı şeklinde görüldü.” ifadelerini kullandı.

Türkçe “iyi günler, sevgili arkadaşlar” diyerek başladığı konuşmasında Stefan Füle, son dönemde Irak’ta gerçekleştirilen insanlık dışı olaylara karşı duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Musul’daki Türk vatandaşların kaçırılmasıyla ilgili olarak da Türkiye ile tam bir dayanışma içerisinde olduklarının altını çizdi. Geçtiğimiz Kasım ayında Katılım Ortaklığı sürecinde yeni bir ivmenin yakalandığını ifade eden Füle, “Ancak, o dönemden bu zamana pek çok şey gerçekleşti. Çok defa şunu belirttim; katılım müzakerelerindeki ilerleme ve siyasi reformlar esasında aynı madalyonun iki farklı yüzünü teşkil eder. Geçtiğimiz aylar içerisinde Türkiye’nin Avrupa değerlerine ve Avrupa standartlarına olan taahhütleri üzerine bazı şüpheler ortaya çıktı. Hatırlayacak olursak, Türkiye’deki yolsuzluk iddiaları, soruşturma yürütenlerin ve savcıların, hâkimlerin yerlerinin değiştirilmesi, aynı zamanda mevzuattaki süratle gerçekleştirilen ve AB ile istişare içinde olmaksızın gerçekleştirilen süratli değişiklikler Türkiye’nin Avrupa standartlarından daha da uzaklaştığı şeklinde görüldü, algılandı.” şeklinde konuştu.

FÜLE: AYM KARARLARI İHTİYAÇ DUYULAN YARGIYA GÜVENİ TEKRAR TESİS ETMEK ÜZERE ATILAN ADIMLARDIR

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) aldığı kararları memnuniyetle karşıladığını sözlerine ekleyen AB Komiseri Füle, “Ben bu anlamda Anayasa Mahkemesi’nin almış olduğu kararlar çerçevesinde temel hak ve özgürlüklere saygı duymak ve hukukun üstünlüğünü korumak konusunda, göstermiş olduğu kendini adamış tutumu da memnuniyetle karşıladığımızı söylemek istiyorum. AYM’nin Twitter ve Youtube ile ilgili aldığı karar ve HSYK ile ilgili mevzuatın tartışma yaratan bazı düzenlemeleri ile ilgili almış olduğu kararları kast ediyorum. AYM’nin bu kararları esasında tam da şu anda ihtiyaç duyulan yargıya güveni tekrar tesis etmek üzere atılan adımlar olarak görüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Füle, AYM’nin aldığı kararları, toplumdaki kutuplaşma ve politizasyonun sona erdirilmesine yönelik eylemler olarak gördüğünü de sözlerine ekledi.

FÜLE: TÜRKİYE’NİN AB’YE OLAN TAAHHÜTLERİ KONUSUNDA ŞÜPHE DOĞDU

Katılım müzakerelerinin, Türkiye ile AB ilişkilerin temelini oluşturduğuna dikkat çeken Stefan Füle, şöyle devam etti: “Ancak, bütün bu alanlarda ikna edici ilerleme olduğu takdirde gelişme kaydetmesi beklenmektedir. Hem siyasi reformların hem de Kıbrıs’la bağlantılı meselelerin bu anlamda ilerleme kaydediyor olması gerekir. Ama görüyoruz ki bu alanlarda halen geride kalan bazı unsurlar olması Türkiye’nin AB’ye olan taahhütleri konusunda bazı şüpheleri gündeme getirmektedir.” Türk muhataplarına Komisyon ile yakın bir diyalog içerisinde hukukun üstünlüğü ve temel haklar konularında çalışılmasının önemi üzerinde durduklarını kaydeden Füle, “Ümit ediyorum ki, önümüzdeki haftalarda bugünkü görüşmelerimizin somut eylemlere her iki alanda da dönüştüğünü göreceğimiz günleri getirecektir.”

"SON KOMİSYON RAPORU TÜRKİYE İLE ANGAJMANIN DEVAMI İSTEĞİNİ YANSITACAK"

AB Komisyonu’nun son raporunda, Komisyonu’nun Türkiye ile angajmanın devam ettirilmesindeki kararlılığı yansıtacağını ifade eden Stefan Füle, Türkiye’nin de olumlu bir içerik ortaya koyması gerektiğini vurguladı. Füle, Türkiye-AB ilişkilerini Avrupa Parlamentosu’ndaki seçim sonuçlarının değil, Türkiye’deki reform kararlılığının etkileyeceğini söyledi.

CİHAN

Yorumlar