Freedom House, Türkiye'den gelen eleştirilere cevap verdi

ABD’nin saygın sivil toplum kuruluşlarından Freedom House, 2014 Basın Özgürlüğü raporunda Türkiye'nin ‘özgür değil’ statüsüne düşürülmesine yönelik eleştirilere cevap verdi. Yazılı açıklama yapan ünlü kuruluş, Türkiye hükümetinin...

Google Haberlere Abone ol
Freedom House, Türkiye'den gelen eleştirilere cevap verdi

ABD’nin saygın sivil toplum kuruluşlarından Freedom House, 2014 Basın Özgürlüğü raporunda Türkiye'nin ‘özgür değil’ statüsüne düşürülmesine yönelik eleştirilere cevap verdi.

Yazılı açıklama yapan ünlü kuruluş, Türkiye hükümetinin rapora 2014'te yaşanan olayların dahil edilmemesi sebebiyle karşı çıktığını belirtti.

Raporun sadece 2013 yıllarında gelişen olayları ele aldığına dikkat çekilen açıklamada, “Derecelendirmede 1 Ocak 2014 tarihinden bu yana vuku bulan hadiseler göz önüne alınmadı. Bunlar, hükümetin Ergenekon ve KCK davalarından tutulan gazetecileri serbest bırakılması, 5651 sayılı İnternet kanununda geriye götürücü bir değişiklik, Twitter ve Youtube'u yasaklanması ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) gücünü artıran kanun değişikliği dahil.” ifadeleri kullanıldı. Söz konusu gelişmelerin ve yıl içinde bundan sonra yaşanacakların 2015 yılı raporunda değerlendirileceği dile getirildi.

Önceki açıklamalarda Ergenekon ve KCK davalarından tutulan gazetecilerin serbest bırakılmasına duyulan memnuniyetin yanında diğer gelişmelere yönelik kaygı duyulduğunu vurgulayan Freedom House, açıklamasıyla yılın ilk çeyreğinde yaşanan hadiselerin 2015 yılı raporuna olumsuz yansıyabileceği mesajını verdi.

Freedom House ayrıca Türk medyasında basın özgürlüğü raporunu eleştirilirken 'antisemitizm' yapılmasından kaygı duyduklarını açıkladı. Türk hükümetine, 'nefret söylemini' kınamada kendilerine katılma çağrısı yaptı.

Türkiye'de bir gazete, raporun ardından yayınladığı bir haberinde Freedom House’un ABD’deki İsrail lobisinden ve George Soros’tan yüklü bağış aldığını ve İsrail’i ise ‘özgür basının kalesi’ gösterdiğini iddia etmişti. Raporda İsrail, bir yıl sonra yeniden özgür basına sahip ülkeler arasında gösterilmişti. CİHAN

Yorumlar