Freedom House: Türkiye’deki yargı ''reformu’’ demokrasinin altını oyuyor

Dünya genelinde demokratik gelişmleri takip eden Freedom House, AK Parti Hükümeti'nin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) Adalet Bakanlığı’na bağlanması için yaptığı yasal çalışmaya tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Freedom House: Türkiye’deki yargı ''reformu’’ demokrasinin altını oyuyor

Dünya genelinde demokratik gelişmleri takip eden Freedom House, AK Parti Hükümeti'nin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) Adalet Bakanlığı’na bağlanması için yaptığı yasal çalışmaya tepki gösterdi. Washington D.C. merkezli kuruluş, AK Parti'nin HSYK’ya yönelik yaptığı çalışma için, "Türkiye’deki yargı 'reformu' demokrasinin altını oyuyor" ifadesini kullandı.

Yapılan yazılı açıklamada, AK Parti hükümetinin yolsuzluk iddiaları için açılan soruşturmanın önünü, yargı sisteminde yapmak istediği değişiklikle kesmeye çalıştığı ifade edildi. Freedom House, hükümetin izlediği tutumun, Türk demokrasisine zarar verdiğinin altını çizdi.

Hükümetin Meclis’e gönderdiği yasa teklifi ile HSYK’yı direkt kendisine bağlamaya çalıştığını belirten Freedom House, bu kurumun yapısının Avrupa Birliği mevzuatına uydurmak için yapılan reform ile hayata geçirildiğine dikkat çekti. Meclis’in hükümet tarafından verilen tasarıyı geri çevirmesi gerektiğini belirten Freedom House Başkanı David J. Kramer, "Yargının bağımsızlığı için yargı 'reformu' paketi parlementoda kabul edilmemeli. Eğer Meclis paketin geçmesine izin verirse Cumhurbaşkanı Abdullah Gül veto hakkını kullanmalı ve bu teklif yasaya dönüşmemeli." diye konuştu.

Meclis’teki tasarının hayata geçirilmemesi gerektiğini tekrarlayan Kramer, "Aksi halde bu adım, hükümetin güçler dengesinin bozulması yolunda tehlikeli şekilde bir adım daha ileri gitmesini sağlamış olacaktır." ifadelerini kullandı.

Açıklamada, HSYK’nın yapısının Avrupa Birliği müktesebatına uyum için 2010’da AK Parti’nin de desteği ile hayata geçirildiği hatırlatıldı. Teklifin hayata geçmesi durumunda HSYK’nın Adalet Bakanlığı’na bağlanacağı ve yargının tamamen hükümetin kontrolüne geçeceğine vurgu yapıldı. Türk Anayasası’nda yargı bağımsızlığının 138. madde ile garanti altına alındığı belirtilen açıklamada, mevcut HSYK seçimleri hakkında da kısa bir bilgi verildi. CİHAN

Yorumlar