Fransa'nın yeni başbakanından bakanlara 'şeffaflık' vurgusu

Fransa'da Manuel Valls başkanlığındaki yeni hükümet, ilk Bakanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Fransa'nın yeni başbakanından bakanlara 'şeffaflık' vurgusu

Fransa'da Manuel Valls başkanlığındaki yeni hükümet, ilk Bakanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirdi.

Yerel seçimlerde alınan başarısız sonuç sonrası Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından Jean Marc Ayrault yerine başbakanlığa atanan Manuel Valls'ın yeni kabineden 'hızlı ve verimli çalışma' isteğinde bulunduğu kaydedildi.

Valls, bakanlardan, aldıkları kararlarda şeffaf olmalarını talep etti, yasa tasarılarından önce kendi aralarında istişarelere önem vermelerini istedi. Ayrıca yeni başbakan kabineye, Anayasa Konseyi ve Danıştay'ın kararlarıyla uyumlu, Fransa Parlamentosu ile daha iyi ilişkilerin kurulması çağrısında bulundu. Hükümet sSzcüsü Stephane Le Foll da Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada yeni hükümetin atacağı tutarlı ve güçlü adımlarla vatandaşlara yeniden güven aşılayacağını savundu. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve da yeni hükümetin Fransçois Hollande'ın taahhüt ettiği reformları biran önce gerçekleştirmek için çalışacağını kaydetti.

Manuel Valls yönetimindeki yenü hükümette bakan sayısı 37'den 16'ya düştü. Yeni Bakanlar kurulu 8 erkek ve 8 kadın bakandan oluşuyor. Yeni kabinede Dışişleri Bakanlığı görevini sürdüren Laurent Fabius, bir önceki hükümet de olduğu gibi kabinenin iki numaralı ismi konumunda. 2007 yılında Sosyalist Parti'nin Nicolas Sarkozy'ye karşı Cumhurbaşkanı adayı olan, Cumhurbaşkanı François Hollande'la da uzun süreli birliktelik yaşayan Segolene Royal ise kabineye, hükümetin 3 numaralı ismi olarak atandı. Hollande'ın 4 çocuğunun da annesi olan Royal, Enerji ve Ekoloji Bakanı olarak görev yapacak.

Manuel Valls yönetimindeki yeni kabinenin önceki hükümetlerden farklı olarak her hafta değil, 15 günde bir toplanacağı açıklandı. CİHAN

Yorumlar