Fransa'dan Türkiye'ye "kaçak göç" eleştirisi

Fransa Parlamentosu Avupa İşleri Komisyonu, Avrupa Birliği'nde yaşanan kaçak göç sorunu ile ilgili raporunu yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
Fransa'dan Türkiye'ye "kaçak göç" eleştirisi

Fransa Parlamentosu Avupa İşleri Komisyonu, Avrupa Birliği'nde yaşanan kaçak göç sorunu ile ilgili raporunu yayınladı. 2000'den beri Yunanistan'ın Batı Avrupa'ya mülteci akınının geçiş noktası olduğu vurgulanırken bunda "vize kolaylığı politikası" güden Türkiye'nin de rolünün olduğu savunuldu.

Ayrıca raporda, Türkiye'nin Yunanistan'la 2002 yılında imzaladığı geri kabul protokolüne bağlı kalmadığı vurgulanırken uygulamanın yüzde 5'in altında kaldığı belirtildi. Raporda AB'ye yasadışı yollarla girmiş 54 farklı ülkeden mülteci olduğuna dikkat çekilirken, 2012 verilerine göre bunların çoğunluğunu Afganistan ve Pakistan vatandaşlarının oluşturduğu kaydedildi.

Rapörtör, Yunan asıllı Fransız milletvekili Marietta Karamanli, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada son dönemde Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yasadışı göçün önlenmesi konusundaki işbirliğinin önemli ölçüde arttığını belirtti. Türk tarafının yasadışı göçle mücadelede gösterdiği gayrete dikkat çeken Karamanli, Yunanistan'ın bu mücadeleyi Türk polis ve askerinin yardımı olmadan sürdürmesinin zor olduğunu aktardı. Tüm bu güzel işbirliğine rağmen sorunların da devam ettiğini söyleyen Fransız milletvekili, ''Türkiye'nin vizelerle ilgili politikası yasadışı göçü artırıyor, problem oluşturuyor.'' vurgusunda bulundu. Karamanli, THY'nin ucuz ve direkt uçuşları sayesinde İstanbula kolaylıkla ulaşan mültecilerin sadece birkaç yüz kilometre katederek Yunanistan sınırına ulaştığını söyledi.

Türkiye AB ilişkisini de değerlendiren Karamanli, Avrupa'nın hiçbir zaman Türkiye'ye sırtını dönmemesi gerektiğini belirtti. Fransız milletvekili, ''AB, Türkiye'de atılan reform adımlarına ve insan haklarına katkıda bulunması gerekir. Türkiye için yapılan her şey Türk halkı içindir." ifadelerini kullandı.

KAÇAK GÖÇMENLERİN YÜZDE 30'UNUN HEDEFİ ALMANYA

Raporda 2010 ile 2012 yılları arasında tüm Schengen bölgesinde yakalanan kaçak göçmenlerin yüzde 80'inin Yunanistan'dan AB'ye giriş yaptıkları aktarıldı. Kaçak göçmenlerin Yunanistan'ı Batı Avrupa'ya geçiş noktası olarak kullandığı vurgulanırken, 2010-2012 yılları arasında Yunanistan'a sığınma talebinde bulunanların oranının sadece yüzde 1 olduğu belirtildi. Buna karşılık kaçak göçmenlerin yüzde 30'u Almanya'ya yüzde 14,5'i ise Fransa'ya sığınma talebinde bulundu. 2012 yılında AB genelinde iltica talebinde bulunan sığınmacı sayısının 332 bini bulduğu, bu oranın 2011'e göre yüzde 10 artdığı kaydedildi.

Fransa Parlamentosu Avrupa Komisyonu raporunda yasadışı göçle mücadele için 4 Aralık'ta Avrupa İçişleri Komisyonu'nda ele alınan Eylem Gücü'ne de (Task Force) atıfta bulunuldu. İspanya'dan Kıbrıs'a kadar kurtarma ve deniz güvenliğinden sorumlu olan birimin; sınır güvenliği, güney ülkelerine yardım, yasadışı göçle mücadele ve başta Suriyeliler olmak üzere mültecilerin yeniden yerleştirilmesi görevlerini de üstleneceğine dikkat çekildi. CİHAN

Yorumlar