Fransa’dan, Orta Afrika’ya 400 asker takviyesi

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC) Müslümanlara yönelik saldırıların “soykırım boyutuna” ulaşması üzerine Fransa, bu ülkeye 400 asker takviyesi yapacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Fransa’dan, Orta Afrika’ya 400 asker takviyesi

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC) Müslümanlara yönelik saldırıların “soykırım boyutuna” ulaşması üzerine Fransa, bu ülkeye 400 asker takviyesi yapacağını açıkladı. Paris’in kararında BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un Cuma günü yaptığı acil yardım çağrısı etkili oldu.

Fransa lideri Francois Hollande’nin ofisinden yapılan açıklamada, iç savaşın hakim olduğu OAC'nde BM Güvenlik Konseyi’nin Barış Gücü’ne onay vermesi ve diğer ülkelerin de sorunun çözümü için daha çok dayanışma içinde olmaları istendi.
Eski Fransız kolonisi olan OAC’nde geçen Mart ayında Selaka örgütünün darbe ile iktidarı ele geçirmesiyle başlayan kargaşada şu ana kadar yaklaşık 838 bin Müslüman evlerini terk etti. BM’nin tanımıyla Müslümanlara yönelik “etnik-dinsel” temizlik yapan Hristiyan Anti-Balaka çeteleri, yaklaşık 2 bin insanı katletti. Ban Ki-Moon, BM Güvenlik Konseyi ve Avrupa Birliği (AB) zirvesinde, “ Kitlesel vahşet ve etnik temizliğin kara bulutları Orta Afrika’nın üzeri kaplamış” sözleri ile ülkedeki durumu gözler önüne serdi.

Sistematik katliamların devam ettiği OAC’nde şu anda bin 600 Fransız askeri ve 6 bin Afrika Birliği Barışgücü askeri konuşlanmış durumda. Fransa’nın 400 asker sözüne karşılık AB yaklaşık 500 asker gönderecek.

TÜRKİYE’DEN DE ASKER İSTENDİ

Perşembe günü Brüksel’de yapılan zirvede AB’nin yakında göndereceği 500 kişilik birliğe 6 Avrupa ülkesinin asker verme teklifinde bulunduğu, AB’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Yüksek Komiseri Catherine Ashton’ın Türkiye’den de OAC için yardım talep ettiği bildirildi. AB üyesi olmayan Gürcistan’ın ise asker takviyesi için hazır olan ilk AB üyesi olmayan ülke olduğu açıklandı. Avusturya ise ilk defa, hazırlanan AB gücüne 9 asker verme sözü verdi. Öte yandan Rusya, AB üyesi olmayan ülkelerin OAC’ye gönderilecek birlikte yer almasının komutadan kaynaklanacak sorunlar nedeniyle OAC’deki durumu daha da kaosa sürükleyeceği uyarısında bulundu.

OAC’de durum kötüye giderken, Ban Ki-Moon’un ülkedeki Afrika Birliği Barışgücü’nün BM’ye katılmasını teklif edeceği dile getirildi. Moon, geçen Kasım’da OAC’de 9 bin asker ve bin 700 polise ihtiyaç duyulduğunu ifade etmişti.

ANTİ-BALAKA ÇETELERİNE OPERASYON YAPILDI

250 barışgücü askeri ve polisinin bu sabah başkent Bangui’nin Hristiyan çetelerinin yoğun yaşadığı Boy Rabe bölgesinde operasyon yaptığı ve bir çok otomatik silah, el bombası ve cephanelik ele geçirdiği bilgisi paylaşıldı.

OAC’de katliamlar devam ederken, ülkede açlık krizinin yaşandığı ve BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amo’un önümüzdeki günlerde ülkeyi ziyaret edeceği bildirildi.



CİHAN

Yorumlar