Fransa'da yerel seçimlere rekor ilgisizlik

44 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Fransa, yerel seçimlerin ikinci turu için sandık başına gidiyor.

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da yerel seçimlere rekor ilgisizlik

44 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Fransa, yerel seçimlerin ikinci turu için sandık başına gidiyor. Günün ilk yarısında sandığa giden seçmen sayısının oldukça düşük olduğu belirtildi. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada seçimlere katılım oranının yüzde 19,83’de kaldığı ifade edildi.

Fransa’da 1983 yılından beri en düşük katılımlı seçimlerin gerçekleştiği belirtiliyor. Aynı saat itibariyle, 19 milyon kişinin sandığa gitmediği ilk turda ise bu rakam yüzde 23,16 olarak belirlenmişti.

Oy verme işlemi küçük şehirlerde sabah saat 08.00' de başlayıp saat 18.00’de sona erecek, bazı büyük şehirlerde ise saat 20.00’ye kadar devam edecek.

İlk tur sonrası gerçekleştirilen araştırmada, sandığa gitmeyen halkın çoğunluğunu iktidardaki Sosyalist Parti (PS) seçmeninin oluşturduğu belirtildi. İkinci turda, 2008 seçimlerinde merkez sağ parti Hareket Birliği'nin (UMP) kazandığı Strasbourg, Toulouse, Saint-Etienne, Reims ve Metz gibi belediyeleri kaybetme riskiyle karşı karşıya bulunan PS’nin seçmenini sandığa çekmek için gerçekleştirdiği kampanyanın ise şimdilik karşılık bulmadığı kaydediliyor.

Yerel seçimlerin ilk turunda tarihi bir başarı yakalayan aşırı sağ parti Ulusal Cephe’de (FN) 21 yerleşim yerinde ilk sırada seçimlere giriyor.
CİHAN

Yorumlar